spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTRegal de datini și obiceiuri pe străzile municipiului Botoșani (video)

Regal de datini și obiceiuri pe străzile municipiului Botoșani (video)

Municipiul Botoşani a găzduit duminică un adevărat regal de datini şi obiceiuri de iarnă. Cea de a 47-a ediţie a Festivalului „Din străbuni, din oameni buni…”, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a debutat cu parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă.

Străzile municipiului au fost animate încă de dimineaţă de mulţimea de căiuţi, capre, mascaţi, urşi şi personaje de poveste. Piața Revoluției a fost luată cu asalt de mii de botoșăneni care au așteptat această manifestare.

Formațiile de căiuți, capre, urși și colindători au participat la paradă pe traseul Piața Revoluției – strada Cuza Vodă – strada Nicolae Iorga – Calea Națională – Cuza Vodă – Piața Revoluției.  „Parada a fost foarte frumoasă și în acest an. Sper să se organizeze în continuare astfel de eveniment pentru că altfel obiceiurile, de când eram noi copii, se pierd”, a spus o botoșăneancă prezentă la manifestare.

„În fiecare an vin”

Mulţi dintre botoşăneni spun că vin în fiecare an să vadă parada. „Am venit la frumoasa festivitate care se desfășoară la noi la Botoșani. În fiecare an vin, mai puțin când a fost pandemia, când era și normal să nu se desfășoare. Este foarte frumos, îmi place, este foarte bine organizat”, a declarat o botoșăneancă din public.

Mascații, caiuții și caprele au prezentat deliciul evenimentului pentru cei mici. Astfel, aceștia s-au putut bucura de tradițiile și obiceiurile de iarnă, chiar și în frig. „Cel mai mult mi-a plăcut cerbul. Tradițiile mi se par minunate, am fost și anul trecut, dar acum mi se par mai spectaculoși”, a precizat o fetiță din public.

„Cel mai mult mi-au plăcut mascații. E foarte frig afară, dar a meritat să vin”, a spus un băiețel prezent la festival.

Spectacol în Piaţa Revoluţiei

După paradă, a urmat spectacolul susţinut pe scena din Piaţa Revoluţiei. Pe scenă au evoluat formaţii din mai multe comune ale judeţului, dar şi din judeţele vecine – Suceava, Iaşi, Neamţ. Pentru evenimentul de astăzi, membrii ansamblurilor folclorice se pregătesc intens.

Prezente la festival au fost și oficialități, respectiv primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean și Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi.

„Iată-ne ajunși la cea de-a 47 ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă <<Din străbuni, din oameni buni…>>, un festival foarte așteptat de botoșăneni. Este unul dintre cele mai longevive din țară, după numărul ediției la care am ajuns și ne bucurăm să putem continua tradiția lui.  Au fost și ani de pauză și cred că bucuria oamenilor de a se reîntâlni și de a vedea aceste tradiții frumoase este cu atât mai mare în 2022.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani este organizatorul principal al acestui eveniment. Care adună oameni din tot județul Botoșani, formații de datini și obiceiuri de iarnă, care continuă tradițiile acestea frumoase pe care noi românii le avem. Doar promovându-le, astfel, față de public și poate chiar în mediul online, televiziuni și așa mai departe, reușim să-i motivăm pe oameni să iasă din case, să se întâlnească, să continue tradițiile pe care le au fiecare în zona de baștină”,  a transmis Iustina Irimia Cenușă,  directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale.

datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini datini

datini datini

datini

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...