spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocalCulturile agricole încă își revin după seceta de anul trecut

Culturile agricole încă își revin după seceta de anul trecut

După anul 2022 care a fost unul secetos, anul curent, 2023, a presupus o revenire a culturilor și o refacere parțială a rezervei de umiditate din sol, potrivit conducerii de la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Botoșani.

Cristian Delibaș, directorul de la Direcția Agricolă Județeană Botoșani, a declarat că pentru anul 2023 nu se poate vorbi despre secetă pe arealul județului Botoșani, ci doar de arșița care și-a făcut simțită prezența pe zone restrânse.

,,Nu am avut fenomen de secetă pe areal extins în județ”

,,Noi venim după un 2022 dificil pentru agricultură, dar precipitațiile care au căzut anul ăsta sau precipitațiile care au căzut acum nu pot să spun că au acoperit deficitul, dar au ajutat la o dezvoltare cât de cât normală a culturilor. Nu am avut fenomen de secetă pe areal extins în județ. Dacă am avut un fenomen de arșiță în anumite zone restrânse, asta s-a diminuat prin precipitațiile care au căzut ulterior”, a spus directorul Cristian Delibaș.

Cu toate acestea, șeful de la Direcția Agricolă a ținut să menționeze că anul 2023 a fost unul mai bun decât anul 2022, dar nu a fost un an de excepție. Asta deoarece anul curent a presupus mai degrabă o revenire a culturilor și o refacere parțială a rezervei de umiditate din sol.

,,Starea de vegetație a culturilor înființate în toamna acestui an, în momentul de față, dintr-o analiză a întregului areal agricol, putem spune că se prezintă într-o situație normală de dezvoltare. Acolo unde culturile au fost înființate în perioada optimă au un stadiu de dezvoltare normal. Precipitațiile din ultima perioadă am putea spune că au adus un aport de umiditate, necesar pentru răsărire, încolțire și chiar avem zone în care grâul este în faza înaintată de dezvoltare, chiar acolo vorbim de înfrățirea grâului”, a mai declarat Delibaș.

,,O cultură asigurată este o cultură de pe urma căreia producătorul poate recupera parțial cheltuiala”

Agricultura se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv schimbările climatice, creșterea populației și a cererii de produse agricole, precum și creșterea competiției din partea altor industrii. În acest context, Cristian Delibaș a subliniat importanța prevenției și cât de necesar este ca fermierii să-și asigure culturile pentru toate fenomenele meteo.

,,Recomand producătorilor agricoli să-și adapteze tehnologia de cultură la schimburile climatice, folosirea de soiuri și hibrizi aclimatizați în arealul de cultură și rezistenți la fenomenul de secetă, să-și asigure culturile pentru fenomenele meteo, deci nu numai pentru secetă. O cultură asigurată este o cultură de pe urma căreia producătorul poate recupera parțial cheltuiala”, a transmis directorul DAJ Botoșani.

Sistemele de irigații joacă un rol crucial în asigurarea unei calități ridicate a cerealelor, legumelor și fructelor. Acestea asigură o cantitate adecvată de apă și nutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, ceea ce duce la o producție mai mare și la o calitate mai bună a produselor agricole. În plus, sistemele de irigații pot ajuta la prevenirea apariției bolilor și a dăunătorilor care pot afecta culturile și pot duce la reducerea pierderilor de recoltă.

,,Nu-l putem denumi fermier sau producător agricol”

,,Acolo unde există posibilitatea și fermierii au exploatațiile în arealul canalelor de irigații, surselor de apă, zonelor unde au fost irigații sau au posibilitatea de a iriga, da, accesează și vor accesa, și sunt interesați de aceste sisteme de irigații care le sunt necesare în tehnologia de cultură”.

Întrebat dacă sunt fermieri care preferă să își lase culturile la voia întâmplării, fără a le asigura irigarea, gândindu-se că sunt despăgubiți de stat în caz de secetă, Delibaș a declarat că ,,dacă există așa ceva, cu părere de rău, nu-l putem denumi fermier sau producător agricol. E ca și cum nu ai avea grijă de tine”

,,În general, cea mai mare parte a fermierilor din Botoșani folosesc tehnologii de ultimă generație și echipament de ultimă generație în tehnologiile de cultură, acolo unde nu există posibilitatea de a aplica tehnologii, da, e un impediment în dezvoltarea acelor culturi. Dar n-aș putea spune că există cineva care intenționat își lasă culturile la voia întâmplării doar pentru a beneficia de subvenție, nu cred”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...