joi, august 18, 2022
AcasăMedicalUnul din șase pacienți oncologici parcurge 350 de kilometri pentru terapie

Unul din șase pacienți oncologici parcurge 350 de kilometri pentru terapie

Unu din şase pacienţi cu afecţiuni oncologice parcurge în medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienții care au nevoie de terapie să facă deplasarea în alte județe decât cele de domiciliu ori cele din proximitate.

O analiză realizată de un centru de radioterapie din Constanța arată că în jur de 15% dintre pacienții tratați sunt în această situație, în condițiile în care în zona Dobrogea există o singură clinică de radioterapie. Pe lângă Tulcea, Galați, Brăila şi Buzău, pacienţii vin din judeţe aflate la sute de kilometri distanţă, cum ar fi Botoșani, Vaslui, Suceava sau Maramureș, ceea ce înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare. „Nu există suficiente centre în țară care să facă acest tratament, iar listele de aşteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecțiuni oncologice nu poate aștepta pe o listă să intre la tratament. Faptul că avem specialiști foarte bine pregătiți și aparatură de ultimă generație îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit”, susţine dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie.

Din cei peste 800 de pacienți trataţi la Constanţa, 53% sunt femei. Aproape o treime au vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani, iar alţi 25% între 65 şi 70 de ani. 65 dintre pacienţii care au avut nevoie de radioterapie au mai puţin de 44 de ani. Potrivit localizării tumorii, cel mai des vorbim despre cancer la sân, cu o pondere de 25. Adresabilitatea este completată de tumori maligne ale organelor respiratorii și intratoracice (16%), respectiv cele din zona organelor genitale feminine (15%).

Pacienții cu afecțiuni oncologice, care au indicație de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România, cu 32 de aparate funcţionale. Media de aşteptare este de două luni. Estimarea oficială vorbeşte despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce înseamnă că pacienţii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie.
„În mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui să aibă diagnosticul de certitudine de cancer, tumoră solidă în speță, pentru că sunt și cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formațiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, dacă pacientul a fost operat. Pacientul este luat în evidență oncologică, adică un oncolog știe despre caz şi oferă această indicaţie, se fac investigațiile imagistice, iar echipa analizează cazul şi trece la planul de tratament. Dacă parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit să şi aştepte, atunci radioterapia riscă să îşi schimbe scopul din curativ în paliativ”, afirmă dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale spun că numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că în 2018 au decedat aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.

Deja ai votat!
Articolul precedentIndecizie fatală
Articolul următorFost primar înfundat de DNA
Botoșani
nori împrăștiați
27.7 ° C
27.8 °
27.6 °
42 %
4.8kmh
28 %
joi
30 °
vin
32 °
sâm
33 °
Dum
35 °
lun
34 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De unde se vede că în nordul țării populația îmbătrânește.

EDITORIAL

Vacanța estivală se apropie de sfârșit și deja se pot trage unele concluzii. Oficial vorbind, acesta a fost cel mai prost sezon pentru cei...

GÂNDUL ZILEI

Asemănarea dintre bărbaţi şi femei constă în faptul că şi ei şi ele, când văd ceva nou şi în trend, nu se pot abţine...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...