spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăMedicalDescoperire uriaşă în lupta cu maladia secolului

Descoperire uriaşă în lupta cu maladia secolului

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică prin care distrug 99% din celulele canceroase în laborator, cu ajutorul „moleculelor vibrante”.

Oamenii de știință din SUA au găsit o modalitate de a distruge celulele canceroase prin stimularea moleculelor cu lumină în infraroșu apropiat și prin vibrația acestora, relatează Euronews.

Cercetătorii au descoperit că metoda a fost eficientă în proporție de 99% împotriva culturilor de laborator de celule de melanom uman.

Metoda lor constă în a face să vibreze o mică moleculă de colorant folosită în imagistica medicală, stimulând-o cu lumină în infraroșu apropiat.

Aceasta formează ceva numit plasmon, care reprezintă o oscilație rapidă a electronilor din moleculă înainte și înapoi, asemănătoare cu valurile din mare. Acest lucru determină ruperea membranei celulelor canceroase.

Descoperirile au fost publicate în decembrie în Nature Chemistry.

„Vibrația activată de lumina în infraroșu apropiat înseamnă că tot ceea ce este înconjurat de moleculă va fi distrus. În acest caz, celula canceroasă”, a declarat pentru Euronews Ciceron Ayala-Orozco, cercetător la Universitatea Rice din SUA și autor principal al studiului.

Deși, până în prezent, cercetătorii au constatat că metoda „ciocanului pneumatic molecular” este eficientă în laborator și pe șoareci, „provocarea este de a transpune acest lucru” în opțiuni de tratament pentru oameni, a adăugat el. Dar acest lucru va dura probabil mult timp.

El speră că, în loc să fie la 15-20 de ani distanță de o aplicație clinică, ar putea dovedi mai repede siguranța acestei tehnici.

„O clasă similară de molecule este deja utilizată clinic”, ceea ce Ayala-Orozco speră că ar putea „accelera traducerea clinică” a cercetării.

Principalele obstacole în calea aplicării acestui tip de metodă pe oameni sunt potențialele „efecte secundare și toxicitatea”, a adăugat el.

„Noi modalități de tratament”

Dr. Nisharnthi Duggan, managerul de implicare științifică la Cancer Research UK, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că „o provocare majoră în cercetarea cancerului este conceperea de medicamente la care celulele canceroase nu vor deveni rezistente”.

„Acest studiu ridică posibilitatea de a folosi lumina infraroșie pentru a stimula anumite molecule să vibreze și să ucidă celulele, un proces la care este puțin probabil ca acestea să dezvolte rezistență. Aceasta este o cercetare în stadiu foarte incipient, dar ideea ar putea duce la noi modalități de tratare a unor tipuri de cancer”, a adăugat ea.

Oamenii de știință de la Rice University au folosit anterior molecule activate de lumină pentru a distruge bacteriile, celulele canceroase și ciupercile, cu ajutorul luminii vizibile și nu al radiațiilor ultraviolete.

Totuși, această nouă metodă folosește ciocane moleculare, care sunt mult mai rapide decât motoarele moleculare folosite anterior, bazate pe lucrările laureatului Nobel Bernard Feringa.

„De fiecare dată când lumina lovește molecula, aceasta începe să se extindă și să se contracte”, a explicat Ayala-Ozozco. „Într-o secundă, molecula va oscila sau va vibra de un trilion de ori”, susţine acesta.

„Este atât de rapidă încât, prin forțele mecanice din jurul moleculei din cauza acestei vibrații, va dezasambla structurile biologice”, a mai spus el.

Lumina în infraroșu apropiat poate, de asemenea, să pătrundă mai adânc în organism decât lumina vizibilă, au adăugat cercetătorii.

Efectul terapeutic al ciocanelor moleculare a fost testat pe șoareci, aplicându-le prin injectare intratumorală. Aceasta înseamnă că au injectat moleculele direct în tumorile de melanom.

Din cei 10 șoareci din unul dintre cele patru grupuri, cinci dintre ei nu mai aveau tumori la șapte luni, ceea ce face ca metoda să fie eficientă în proporție de aproximativ 50%.

„La doza potrivită, molecula este sigură”, spune Ayala-Ozoco, iar odată ce fasciculul de lumină este activat pe tumoră, acesta va ucide celulele tumorale care sunt iluminate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.9 °
18.6 °
53 %
4.6kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...