Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și-a extins săptămâna trecută aprobarea pentru omalizumab, care este comercializat sub denumirea comercială Xolair, pentru a include persoanele cu alergii alimentare, pe baza unei analize intermediare a studiului.
Prin includerea mai multor alimente în noul studiu, cercetătorii au putut determina că Xolair poate să reducă o reacție alergică dacă o persoană ar consuma mai multe alimente la care este alergică în același timp, spun experții.
„Acesta este un pas înainte uimitor în domeniul nostru”, a declarat Dr. Sharon Chinthrajah, unul dintre autorii principali ai studiului și profesor asociat la Universitatea Stanford.
Xolair oferă persoanelor cu alergii alimentare o anumită protecție împotriva expunerii accidentale care ar putea duce la anafilaxie, o reacție alergică gravă și uneori amenințătoare de viață care necesită tratament medical imediat, inclusiv o injecție de epinefrină, a spus ea.
„Am pacienți care sunt în adolescență și care au doar o alergie la arahide și care nu au fost niciodată lăsați să mănânce în restaurant pentru că există atât de multă teamă de necunoscut”, a declarat Dr. Robert Wood, autorul principal al studiului și director al Diviziei Eudowood de Alergii, Imunologie și Reumatologie de la Johns Hopkins Children’s Center.
Nu există un tratament pentru alergiile alimentare, iar singurul alt tratament aprobat de FDA este Palforzia, o imunoterapie orală pentru alergiile la arahide la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani.
Tratament de succes la copii
Xolair este dezvoltat și promovat de Genentech și Novartis în SUA și a fost aprobat în 2003 pentru tratarea astmului alergic persistent moderat până la sever.
Pentru aprobarea sa pentru persoanele cu alergie alimentară, FDA a solicitat un studiu de fază 3 controlat cu placebo care să includă un „set complet de date privind persoanele alergice la alune”, spune Wood, deoarece alergiile la alune sunt printre cele mai frecvente alergii alimentare, în special la copii.
Alimentele folosite în cadrul studiului au fost arahidele, caju, oul, laptele, nucile, alunele și grâul, care sunt unii dintre cei mai comuni alergeni, a spus Wood.
Studiul a arătat că 79 dintre cei 118 – aproximativ 67% – cărora li s-a administrat omalizumab au îndeplinit criteriile principale de evaluare, ceea ce înseamnă că au putut tolera cel puțin 600 de miligrame sau mai mult de proteine de arahide, ceea ce este egal cu aproximativ 2,5 alune.
Pentru tratamentul alergiilor alimentare, prețul de listă estimat pentru Xolair variază între aproximativ 2.900 de dolari pentru copii și 5.000 de dolari pentru adulți în fiecare lună, potrivit Genentech.
Acesta este costul real al medicamentului, dar pacienţii cu asigurare vor plăti mai puţin prin contribuţia asiguratorului sa a statului.