spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăNaționalPreședintele CJ Iași, urmărit penal de DNA

Președintele CJ Iași, urmărit penal de DNA

După Mihai Chirica, primarul Iașului și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași s-a pomenit că a început o urmărire penală pe numele lui.

Alături de numeroasele dosare ale primarului, se înmulţesc problemele penale şi pentru şeful judeţului. Costel Alexe alături de şeful de la Resurse Umane şi de directorul Şcolii Populare de Arte sunt de ieri urmăriţi penal de DNA în cauza detaşării celui din urmă la conducerea şcolii, deşi nu îndeplinea criteriile legale de ocupare a funcţiei. Acest al doilea dosar penal vine pentru Costel Alexe la numai 13 luni după deschiderea primului, „Dosarul Tabla”, în care este cercetat pentru primirea unei mari cantităţi de tablă şi profile metalice de la combinatul siderurgic din Galaţi după o vizită acolo, în calitate de ministru al Mediului.

Procurorii anticorupţie ieşeni au anunţat începerea urmăririi penale în cazul detaşării lui Vlad Baba de la cabinetul preşedintelui CJ Costel Alexe la şefia Şcolii Populare de Artă. Numirea a fost făcută pe 11 noiembrie 2020, la câteva zile după depunerea jurământului şi instalarea lui Alexe la conducerea Consiliului Judeţean. Potrivit anchetatorilor, angajarea lui Baba în corpul de consilieri ai lui Alexe şi detaşarea la Şcoala de Arte s-au făcut în aceeaşi zi. În acest nou dosar, Costel Alexe este cercetat „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, precizează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei şi până acum, nu mi-au fost solicitate depoziţii şi nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar”, a replicat şeful CJ, tot sub formă scrisă, pe pagina sa de Facebook, alte declaraţii refuzând să facă.

Alexe s-a declarat la dispoziţia organelor de cercetare, arătându-se „primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzaţii într-un timp cât mai scurt”.

În Dosarul „Baba-Alexe” mai apar două nume: Radu-Gabriel Apetrei, şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul CJ, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi, evident, Vlad-Corneliu Baba, la momentul numirii consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la preşedintele CJ, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte, sub aspectul săvârşirii aceleiaşi infracţiuni.

Pe 4 ianuarie anul trecut, Costel Alexe afla tot cu surprindere – după cum menţiona el la acel moment – că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl cercetează pentru că ar fi pretins de la managerul combinatului siderurgic din Galaţi 22 de tone de produse metalice. Tabla şi profilele erau „preţul” pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. La acea vreme (martie-aprilie 2020), Alexe era ministru al Mediului. Din acest motiv, dosarul a fost trimis de DNA procurorului general.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...