spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăNaționalGuvernul compensează mai puţin din factura la curent

Guvernul compensează mai puţin din factura la curent

Guvernul reduce pragul de consum pentru care prețul energiei electrice va fi compensat, de la 300 kWh la 255 kWh.

Guvernul a publicat ieri, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie. Astfel, potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.

De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul firmelor mici la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie.
Potrivit Ordonanței, plafonarea prețurilor este prelungită până la 31 august 2023.

CONDIŢII PLAFONARE ELECTRICITATE – POPULAŢIE

Pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

-a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

-b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

CONDIŢII PLAFONARE ELECTRICITATE – FIRME ŞI INSTITUŢII

  1. c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);
  2. d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale.
  3. e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit.d). DiferenŢa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);”
  4. f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) Şi e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar.

CONDIŢII PLAFONARE GAZE NATURALE – POPULAŢIE

(2) Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  1. a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

CONDIŢII PLAFONARE GAZE NATURALE – FIRME

  1. b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Taxă de solidaritate pentru actorii de pe piaţa energiei

Producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro vor plăti de la 1 septembrie o contribuție de solidaritate, se arată in proiectul de OUG care urma să fie aprobat ieri de Guvern.

„Art. 15. – (1) Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1.”, se arată în proiectul de OUG.

Spania şi Germania merg pe reducerea TVA

Spania va reduce din octombrie TVA la gazele naturale, de la 21% la 5%, pentru a atenua povara asupra gospodăriilor şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia, a anunţat joi premierul Pedro Sanchez la postul local radio Cadena SER.

Acesta a adăugat că „Guvernul caută să împartă corect costurile şi cheltuielile războiului din Ucraina”.

În ultimul an, Spania a redus deja de două ori TVA la electricitate.

Autorităţile de la Madrid s-au angajat să reducă folosirea gazelor, deşi până acum consumul de gaze a crescut, comparativ cu anul trecut. Valurile de căldură din această vară au majorat cererea pentru electricitate, în urma folosirii intensive a aparatelor de aer condiţionat, în timp ce producerea de energie hidro a scăzut din cauza lipsei apei.

Şi Germania a anunţat luna trecută că va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia şi de impunerea unei noi taxe pe gaze din octombrie.

Prin comparație, guvernul României a refuzat constant să ia în calcul reducerea TVA la gaze și energie electrică, apelând în schimb la o schemă de compensare extrem de complicată și al cărei cost real nu a fost nici până acum comunicat public.

USR a cerut în repetate rânduri reducerea TVA pentru energie pentru scăderea facturilor și a depus și un proiect de lege în aceste sens. „Avem propunerea de TVA la energie redus imediat la 5%, care scade facturile și statul nu se îndatorează ca să plătească copiii noștri dezechilibrele de azi”, a spus Cătălin Drulă.

Lovitură pentru centralele electrice ale Petrom și Romgaz

Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (cazul Petrom, cu centrala de la Brazi, și Romgaz, cu vechea centrală de la Iernut), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.

Iată articolul din ordonanţă:

(6) În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh”.

UE ia în calcul să le ceară statelor membre să facă economie

Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de reducere a consumului de energie electrică, în linie cu acordul voluntar privind scăderea cu 15% a consumului de gaze.

Comisia vrea însă dezbateri cu ţările din UE înainte de a concretiza vreo măsură adiţională.

„Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile la electricitate. De asemenea, ar putea apărea ceva legat de reducerea cererii de energie electrică”, a afirmat directorul general pentru Energie din CE, Mechthild Worsdorfer, la Comisia pentru Industrii din Parlamentul European.

Această posibilitate va reprezenta una dintre temele pe care le vor aborda miniştrii Energiei din ţările Uniunii Europene la reuniunea extraordinară convocată la Bruxelles, pe 9 septembrie, unde, de asemenea, se va discuta despre posibilitatea decuplării preţului gazelor de cel al energiei electrice sau impunerea unui preţ maxim la gaze.

Planurile de economisire a gazelor, pe care deja le implementează o serie de state membre, precum Spania sau Germania, includ deja măsuri pentru reducerea consumului de electricitate, ca de exemplu în ceea ce priveşte iluminatul stradal, măsuri apreciate de Worsorfer.

Autoritățile centrale și locale din România nu au anunțat nici un plan concret pentru reducerea consumului de energie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...