spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăNaționalMinivacanţă îndoliată pe litoralul românesc

Minivacanţă îndoliată pe litoralul românesc

Tragedia de la Mamaia, unde patru bărbaţi s-au înecat, pare că s-a produs altfel decât spuneau iniţial autorităţile.

Luni a fost o zi neagră pe litoralul românesc. Patru persoane au murit înecate la Mamaia și o alta a murit în stațiunea Venus. Tot luni, un turist a intrat în apa mării, seara, chiar dacă era arborat steagul roșu. A dispărut în larg și o misiune de căutare a fost lansată în cursul nopții. El a fost găsit mort ieri dimineață. Cei patru bărbați care și-au pierdut viața în Mamaia aveau 34, 38, 43 și 46 de ani și erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș. Se aflau pe plajă în momentul în care o fată de 16 ani a fost luată de curenții puternici și trasă în larg. Au vrut să o salveze, însă au fost luați și ei de valuri.

Acela a fost momentul în care salvamarii și turiștii de pe plajă au format un lanț uman pentru a-i recupera. Martorii povestesc cum s-a întâmplat tragedia. „Au intrat mai mulţi şi s-a făcut un cordon de persoane şi au mai scos din ei, dar pe unii i-a luat valul în continuare. În două reprize s-a făcut cordon şi s-au scos”, a declarat un martor, potrivit observatornews.ro.

Un altul spune că în apă a intrat și un salvamar care a avut, de asemenea, nevoie de îngrijiri medicale: „Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, au fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unul au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi.”

Şi salvamarii spun că a fost o misiune foarte dificilă. „A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două-trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva în neregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”, spune unul dintre salvamarii care au intervenit pe plaja din Mamaia. A durat zeci de minute până când salvamarii au reuşit să i aducă pe toţi la mal. Fata fost resuscitată şi dusă la spital, însă pentru cei trei salvatori ai ei medicii nu au mai putut face nimic. Un alt bărbat, care a fost transportat în stare gravă, a murit la spital. Salvamarii au arborat steagul roşu care interzice scăldatul în mare deoarece sunt valuri mari, iar curenţii sunt puternici.

Avertismentul salvamarilor

Pe tot parcursul zilei de luni, salvamarii au făcut apel la turiști să nu intre în apa mării. Ei spun că oamenilor nu le pasă și că atunci când le atrag atenția ei le explică ca au plătit sejurul și vor să se distreze. De asemenea, Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, povestește cum în timp ce o persoană era resuscitată, alții se uitau, ignorau scena și intrau în apă. „Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase”, a explicat Vasile Borteș.

„Curenții rip” răpun şi înotătorii experimentați

Aproape două treimi din plajele de pe litoralul românesc sunt afectate de așa numiții „curenți rip”. Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înotătorii experimentați nu le-ar putea face față. „Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei. A înota împotriva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București. El a adăugat că sectoarele cele mai afectate sunt plajele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn. „Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotam paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotam spre plajă”, a explicat el.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.8 °
68 %
1.6kmh
7 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...