spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăNaționalCurtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la...

Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza de doctorat a lui Ciucă, la cererea fostului premier

Curtea de Apel Cluj a obligat Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei să nu admită în principiu sesizarea Asociaţiei Declic privind suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă şi să nu învestească Consiliului Naţional de Atestarea a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), tot din cadrul Ministerului Educaţiei, cu soluţionarea acesteia.

Decizia a fost luată pe 7 februarie şi nu este definitivă.

Ce spun noile legi ale Educației

Potrivit G4Media, chiar dacă instanţa nu a publicat încă motivarea, cel mai probabil, judecătorii au luat această decizie din pricina faptului că, potrivit noilor legi ale Educaţiei intrate în vigoare în septembrie anul trecut, analiza suspiciunilor de plagiat privind o teză de doctorat poate fi făcută, în prima fază, doar de către universitatea care a acordat titlul, în cazul fostului premier Nicolae Ciucă, de către Universitatea de Apărare. Doar un verdict al universităţii poate fi contestat la CNADTCU, a explicat pentru G4Media.ro Emilia Şercan, jurnalistă specializată în descoperirea plagiatelor.

Reprezentanţii Asociaţiei Declic au declarat că sesizarea depusă la Ministerul Educaţiei a fost făcută înainte de schimbarea legii.

Ministerul Educaţiei poate redirecţiona sesizarea către Universitatea de Apărare 

Pe de altă parte, a explicat Emilia Şercan, chiar dacă, potrivit noilor legi, comisiile din cadrul Ministerului Educaţie nu mai pot analiza în primă fază suspiciunile de plagiat, aceasta nu înseamnă că Ministerul Educaţiei nu poate redirecţiona sesizarea Declic către Universitatea de Apărare ca să facă ei verificarea.

„O acțiune a mea în instanţă, similară cu acţiunea Declic, a fost admisă în aprilie anul trecut de către Curtea de Apel Bucureşti. Cererea mea a fost formulată înaintea celei a Declic şi – e adevărat – în speţa mea, fostul premier Nicolae Ciucă nu a formulat o cerere de intervenţie.

Potrivit noilor legi ale Educaţiei, competenţa de analizare a suspiciunilor de plagiat dintr-o teză de doctorat poate fi făcută doar de către Universitatea care a emis titlul, în cazul fostului premier, Universitatea de Apărare.

Aceasta nu înseamnă că decizia CA Cluj din cazul Declic este în regulă întrucât vorbim aici de dreptul de petiţionare. Eu am dreptul să formulez o petiţie pe adresa MEN-UEFISCDI, ei trebuie să o înregistreze şi după ce constată că – potrivit noilor legi ale Educaţiei – nu mai sunt competenţi să analizeze în primă fază, trebuie să redirecţioneze sesizarea pe adresa Universităţii de Apărare. Altfel, se încalcă dreptul de petiţionare”, a declarat jurnalista Emilia Şercan pentru G4media.ro.

Solicitări pentru verificări anulate în instanţă

Anu trecut, liderul PNL Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a primelor solicitări depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat. G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat. Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General ar investiga procedura de repartizare aleatorie a dosarului.

Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, fostul premier Nicolae Ciucă ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sale de doctorat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...