spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăPrima PaginăZeci de afaceriști afectați de Covid după o petrecere privată

Zeci de afaceriști afectați de Covid după o petrecere privată

Zeci de persoane din „înalta societate” a judeţului au ajuns să fie afectate de Covid19 după o petrecere privată la care au luat parte. Fără a mai ţine cont de regulile şi sfaturile legate de combaterea pandemiei de Covid, oameni de afaceri, actuali sau foşti politicieni şi şefi de instituţii, au participat la o petrecere privată în urma căreia au rămas cu amintiri pe care nu şi le doreau. Aceştia au participat la aniversarea unui afacerist botoşănean, Mihai Aramă, care şi-a aniversat 50 de ani. Ulterior, invitaţii de la petrecere sunt fie internaţi cu Covid, fie în izolare din cauza aceleiaşi boli.

Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) cei peste 25 de botoşăneni au participat la petrecere în Gura Humorului, la o pensiune. Sărbătoritul este soţul Daniele Aramă, fostă consilieră judeţeană, actuală consilieră în Ministerul Transporturilor.

Reguli de distanţare ignorate

Petrecerea a avut loc pe 3 octombrie, iar la eveniment au participat peste 25 de persoane, printre care şi câţiva copii. Fiind o petrecere privată, la o cabană în munţi, este posibil ca regulile şi recomandările DSP legate de combaterea infectării cu SARS-CoV-2 să fi fost ignorate. Aşa se explică faptul că mai bine de jumătate dintre invitaţi au început să resimtă simptome specifice Covid19 la o săptămână după. Unii dintre aceştia s-au prezentat la spital la începutul acestei săptămâni. Alţii au ajuns ulterior la spital, fie toţi membrii familiei, fie doar unul, iar ceilalţi au rămas în izolare.

Printre cei confirmaţi sau izolaţi din cauza Covid19 se numără cei care au organizat petrecerea de aniversare, patronul unei firme care se ocupă de acoperişuri şi are şi mai multe cluburi, familia unui alt afacerist, care a deţinut şi el mai multe cluburi în oraş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Ţurcanu, după ce sora iubitei acestuia a fost depistată cu Covid19, dar şi fratele acestuia, Florin Ţurcanu. „Dumnealui (nr. Mihai Ţurcanu) este în izolare pentru că are test negativ. Sunt cam 12 persoane infectate după acea petrecere, iar alte 15-20 sunt în izolare. Sunt şi persoane internate dintre participanţi şi au forme uşoare spre medii. Chiar şi copii”, au precizat surse sanitare.

Anchete epidemiologice desfăşurate cu greutate 

Cadrele medicale spun că ancheta epidemiologică s-a desfăşurat cu foarte mare dificultate. Petrecerea a ieşit la iveală după aproape două săptămâni, când tot mai mulţi participanţi au avut simptome şi au fost diagnosticaţi cu Covid19. Cu toate acestea, cei care au ajuns la spital nu au spus ce contacţi au avut. Aceasta este încă o dovadă a faptului că anchetele epidemiologice se desfăşoară cu dificultate în cazul persoanelor cu o situaţie socială şi materială peste media populaţiei, semn că regulile sanitare nu sunt făcute şi pentru aceştia.

Cel mai mare număr de îmbolnăviri de la începutul pandemiei

Vineri, 16 octombrie a fost depistat un număr semnificativ de infectări cu SARS-CoV-2, în judeţul Botoşani. Autorităţile sanitare au raportat 56 de cazuri pozitive Covid19. Aceasta este cea mai mare cifră raportată până acum în judeţ de la debutul pandemiei.

De asemenea, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 12 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Potrivit unor surse sanitare, focarele de Covid sunt în familii, iar sursele principale de infectare sunt pieţele şi bisericile.

Noi restricţii din cauza îmbolnăvirilor în Botoşani

În municipiul Botoşani s-a ajuns la o incidenţă cumulată a cazurilor înregistrate în ultimele 14 zile  de 1,46 la mia de locuitori. Dorohoiul are o rată de 3,15. În municipiul Botoşani sunt înregistrate la acest moment şapte focare de covid, în timp ce la Dorohoi sunt 17.

Sâmbătă, autorităţile au raportat peste 40 de cazuri noi. Din acest motiv Botoşaniul va intra, alături de Dorohoi, sub incidenţa regulilor mai stricte, impuse de rata mare de îmbolnăviri.

În ultimele două săptămâni în oraşul Botoşani au apărut 181 de cazuri noi de infectare cu Covid-19.

Judeţul Botoşani a ajuns la acest moment la 2.123 de cazuri în total. Dintre acestea 898 sunt pacienţi bărbaţi, iar 1.225 sunt femei. S-au vindecat 1.583 de persoane, au decedat 119, iar alţi 421 de cazuri sunt active.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...