sâmbătă, octombrie 26, 2024
AcasăLocal BTTânără angajată consilier la Consiliul Judeţean direct de pe băncile facultăţii

Tânără angajată consilier la Consiliul Judeţean direct de pe băncile facultăţii

La numai 23 de ani, o tânără din Dorohoi a ajuns consilier al vicepreședintelui Consiliului Județean, Dorin Birta.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Încadrarea pe post a avut loc pe 20 septembrie a.c., adică în urmă cu aproape două săptămâni, iar angajarea a avut loc după ce postul a devenit vacant printr-o altă mișcare. Astfel, cu numai o lună și jumătate înainte, adică în august a.c., Beatrice Iuliana Iorgu, fostă consilieră a lui Birta, a fost transferată în cabinetul președintelui Doina Federovici, lăsând liber locul pentru această angajare surpriză.

Iar noul consilier, Eveline Gafincu, este tocmai fiica vecinilor vicepreședintelui CJ, Dorin Birta, lucru recunoscut chiar de către acesta. „Trebuie să dăm o șansă tinerilor bine pregătiți”, a spus Dorin Birta. În plus, angajarea la cabinet a avut loc după ce tânăra s-a căsătorit în luna iulie, schimbându-și numele de familie.

Este drept, conform prevederilor Codului Administrativ, angajările pe aceste posturi se pot face fără concurs, doar pe criteriile pe care și le-a stabilit fiecare demnitar în parte, pentru că aceștia, potrivit legii, sunt singurii care pot decide cu cine vor să colaboreze. În plus, funcția este de personal contractual și în principiu este vorba de un post temporar, angajarea fiind pe durată determinată, în principiu până la finalul actualului mandat al vicepreședintelui CJ.

Examen de licenţă dat cu scurt timp înainte de angajare

Doar că se pune problema morală a experienței pentru că Eveline Gafincu nu prea are cu ce să se laude ca activitate prestată. Practic, ea a terminat școala gimnazială în 2016, cu media generală 6.97 și media de admitere 7,11, a urmat mai apoi liceul, iar în 2020 a fost admisă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică – specializarea Afaceri Internaționale, cursuri de zi. Doar că, potrivit unui document postat de reprezentanții universității, ea a fost planificată să susțină examenul de licență abia anul acesta, pe 7 septembrie a.c., alături de soțul ei, care i-a fost coleg de grupă.

Ce spune Codul Administrativ

Cert este că și Codul Administrativ este destul de permisiv în această privință. Astfel la art. 541 privind Rolul și atribuțiile personalului contractual se prevede că rolul consilierilor din cadrul cabinetelor aleșilor locali sau județeni „este de a-l sprijini pe alesul local la cabinetul căruia este încadrat, în realizarea activităților direct rezultate din exercitarea atribuțiilor care îi sunt stabilite prin Constituție sau prin alte acte normative”, fără a se preciza clar ce trebuie să facă.

În plus, nu sunt prevăzute cerințe speciale sau interdicții cu privire la nivelul de studii necesar pentru funcția de consilier al alesului și, în aceste condiții, există opinii care merg pe ideea că poate fi încadrată pe această funcție și o persoană care nu are studii medii, atâta timp cât poate exercita atribuțiile stabilite prin fișa postului. Practic, acești consilieri sunt angajați pe răspunderea alesului și îl sprijină pe acesta în realizarea activităților sale specifice funcției de ales local.

Organigramă umflată la CJ

Doar că, dacă se compară organigrama CJ din martie 2022 (n.r. – ultima aprobată de aleșii județeni) cu cea din noiembrie 2019, adică înainte de ultima rundă a alegerilor locale, se poate vedea că cei din actualul executiv au avut grija să-și mărească cu câte un post numărul de funcții din cabinete. Astfel, dacă vicepreședinții aveau dreptul la câte un singur consilier, acum sunt permiși câte doi.

Totodată, președintele CJ Doina Federovici are nu mai puțin de cinci consilieri, toate posturile fiind ocupate, precum și un post de director de cabinet. Asta deși se bătea monedă încă din primăvară cu privire la austeritatea bugetară și blocarea angajărilor pentru funcțiile vacante. Că la CJ Botoșani nu s-a ținut cont de acest lucru s-a văzut și în luna august când, în numai câteva zile –  pe 9, 10 și 16 august a.c. – șase persoane au fost aduse în cadrul aparatului de specialitate al CJ. Iar în toate cazurile a fost vorba de „transfer în interes de serviciu”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
13.8 ° C
13.8 °
13.6 °
36 %
4kmh
0 %
sâm
16 °
Dum
18 °
lun
18 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-au luat măsuri pentru a nu exista discriminări în instituțiile statului printre consumatorii de cafea.

EDITORIAL

Cazul „Elisabeta Lipă” continuă să fie în prim planul vieții publice din Botoșani și nu numai, din două motive extrem de clare: notorietatea și...

EPIGRAMA ZILEI

În țara lui gură-cască Cum să nu trăiești tot rău Când arunci plasa săsească Și în loc, iei de Buzău... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...