spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăSportO botoșăneancă a scris istorie pentru România la Campionatul Mondial de haltere...

O botoșăneancă a scris istorie pentru România la Campionatul Mondial de haltere de la Bogota! (FOTO)

Botoșăneanca Loredana Toma a scris istorie pentru România la Campionatul Mondial de haltere destinat seniorilor, care se desfășoară în această perioadă la Bogota în Columbia.

Loredana Toma a cucerit două medalii de aur în limitele categoriei 71 de kilograme, la care a concurat. Sportiva crescută de CS Botoșani a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la stilul „smuls”, cu 119 kilograme, performanță cu care a stabilit un nou record mondial. Cu 256 de kilograme, botoșăneanca a cucerit aurul şi la „total”, clasându-se pe locul 4 la stilul „aruncat” cu încercările reușite la 133 kilograme și 137 kilograme. La total, botoșăneanca a fost urmată de chinezoaica Tiantian Zeng, 253 kg, şi de Angie Palacios din Ecuador, cu 252 kg.

„Loredana Toma e dublă campioană mondială! La Campionatele Mondiale de Haltere de la Bogota, Columbia, Loredana a câștigat aurul la totalul olimpic (256 kg) și la stilul smuls, cu 119 kg – record mondial. La stilul aruncat ea a ocupat locul 4, cu 134 kg! Felicitări, Loredana! Ție și antrenorilor tăi! Loredana este componentă a lotului Național de Seniori, e cea mai titrată halterofilă a României și cea mai bună sportivă din Europa în 2021. Ea e legitimată la CS Rapid”, au scris cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român pe pagina oficială de Facebook.

Vis olimpic

De notat ar fi că performanța botoșănencei a fost realizată în limitele categoriei 71 de kilograme, la care ea își propune să evolueze și la Olimpiada din 2024 de la Paris. De altfel, prezentă în vară la Botoșani, Loredana Toma a și afirmat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Monitorul de Botoșani” că obiectivul ei în acest an a fost să urce în categorie, practic să se „îngrașe” pentru că la JO de la Paris categoria 64 de kilograme, la care a concurat până în prezent, nu va mai fi categorie olimpică.

„Până la CM însă trebuie să mă îngraş, pentru că vreau să urc în categorie, de la 64 kg la 71 kg, pentru că 64 kg nu va mai fi categorie olimpică, iar eu vreau să merg la Paris. Practic, sunt obligată să mă îngraş şi e un coşmar. Nici eu nu vreau, dar nu am ce să fac. Vreau să-mi păstrez pătrăţelele, dar nu am ce să fac. E un coşmar pentru mine, pentru că oricât de mult aş mânca, nu se prinde de mine. Nu sunt persoana care să se îngraşe atât de uşor. De două luni mă chinui să mă îngraş, dar tot la 64 kg sunt. Până la Mondiale şi chiar şi după, aceasta va fi cea mai mare provocare pentru mine. Sper ca până la Mondiale să ajung la 69 kg şi pe urmă, până la Paris să ajung la 71 kg”, a declarat Loredana Toma pentru „Monitorul de Botoșani” în această vară.

Obiective bifate pe rând

La momentul respectiv, în care a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al localității Pomârla, Loredana Toma dezvăluia că obiectivul principal în 2022 este podiumul Mondial, pe care iată că și l-a îndeplinit cu vârf și îndesat, cucerind în Columbia două medalii de aur și stabilind un nou record mondial.

„Sunt competiţii în acest an, sunt Grand Prix-uri, însă sunt competiţii mici pentru mine. E ca şi cum m-aş duce la Naţionale. Nu se compară cu o ediţie de Campionate Mondiale, unde vine crema, vin sportivi din Asia, din toată lumea. Clar, obiectivul principal în acest an este să urc pe podium la Mondialele care vor avea loc în decembrie”, a afirmat la vremea respectivă Loredana Toma.

Deţine şi recordul european

În urmă cu un an, la Europenele de la Moscova, Loredana Toma stabilea recordul european și personal totodată de 114 kilograme.

La Campionatele Mondiale de la Bogota participă 537 de sportivi, dintre care 270 fete și 267 băieți din 93 de țări de pe cele 5 continente. România a fost reprezentată de şase sportivi, patru la feminin şi doi la masculin. Țara noastră a încheiat astfel Mondialele de la Bogota cu trei medalii, cele două de aur câştigate de Loredana Toma şi argintul obţinut de Mihaela-Valentina Cambei la stilul smuls, în cadrul categoriei olimpice 49 kg.

Competiția este criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

„Aş fi fost dispusă să concurez la Tokyo fără să primesc nimic”   

De evidențiat ar fi că întrecerea de la Bogota reprezintă prima competiție la care România participă, după un an, „tricolorii” fiind suspendați din cauza multiplelor scandaluri de dopaj în care Federația Română de Haltere a fost implicată. De altfel, din cauza acestor scandaluri, Loredana Toma a fost la un pas să se retragă din haltere, fiind dezamăgită că nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza acestei suspendări.

„Dacă aş fi participat la JO de la Tokyo aş fi câştigat aurul. Titlul olimpic la categoria 64 de kilograme a fost cucerit de Maude Charron din Canada, cu un total de 236 kg (105 kg la smuls şi 131 kg la aruncat). Cu câteva luni înainte de Tokyo, la Europenele de la Moscova, am câştigat aurul cu 244 kg (114 kg la smuls, 130 kg la aruncat). Am plâns enorm când am primit vestea că nu pot să merg la Tokyo şi că rămân acasă. Şi chiar şi după.

Am plâns mult, mult, foarte mult… Eu aş fi fost dispusă să concurez la Tokyo fără să primesc nimic. Aş fi mers la JO să concurez sub steagul alb. Eu voiam să merg acolo şi să dau tot ce pot pentru mine, pentru cât am muncit la antrenamente cinci ani de zile. Pe mine m-ar fi ajutat maxim să merg la Tokyo şi ar fi însemnat enorm să urc pe podium la JO.

Credeţi-mă, nu ştiu dacă am trecut în totalitate peste această dezamăgire, însă, uşor-uşor, lucrurile reintră în normal pentru că simt că mai am multe de demonstrat, nu am dat încă tot ce pot. Atunci, sincer, efectiv am intrat în depresie. Am vrut să renunţ la haltere, dar am avut noroc şi încă am cu antrenorul meu (n.r., Constantin Urdaş) care mă mai ţine pe linia de plutire. Altfel aş fi renunţat de mult la sport”, a afirmat Loredana Toma în ultimul interviu acordat „Monitorului de Botoșani”.

Botoșăneanca are în cariera sa și un episod mai puțin plăcut. A fost suspendată între 2014 și 2016 pentru dopaj.

„În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA. M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic nici până în momentul de față ce s-a întâmplat”, a declarat Loredana Toma.

Sportiva, plecată în marea performanță de la CS Botoșani, spune că acest episod a făcut-o să fie mult mai atentă la unele lucruri.

„Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masă, dacă mâncarea e deja pe masă, nu o mai mănânc și tot așa”, afirmând că și la competiții este extrem de precaută: „Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă, nu «hai, că mai beau și mâine din ea»”.

PALMARES INTERNAŢIONAL

Juniori:

– Argint           – CE 2009

– Aur   – CE 2010

– Aur   – CE 2011

– Aur   – CE 2012

– Argint           – CM 2013

 

Tineret

– Aur + argint CE 2016

– Aur – CE 2017

 

Seniori: -27 medalii la Mondiale şi Europene (12 AUR)

– Argint           – CE 2013

– Argint           – CE 2014

– Aur    – CM şi CE 2017

– Aur – CE 2018, argint şi bronz – CM 2018

– Aur – CE 2019 şi Bronz – CM- 2019

– Aur – CM 2020 şi Aur CE 2020 şi 3 recorduri europene în 2020

– A câştigat Cupa Mondială (2020)

– 3 medalii de Aur – Campionatul European 2021

– Cea mai bună halterofilă europeană a anului 2021

– 2 medalii de AUR – Campionatul Mondial 2022

2022 IWF WWC BOGOTÁ COLOMBIA
2022 IWF WWC BOGOTÁ COLOMBIA
2022 IWF WWC BOGOTÁ COLOMBIA
2022 IWF WWC BOGOTÁ COLOMBIA

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...