spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăScandal sexual la Clubul Sportiv. Un antrenor este acuzat că ar fi...

Scandal sexual la Clubul Sportiv. Un antrenor este acuzat că ar fi agresat două eleve

Un antrenor de la Secția de haltere a Clubului Sportiv (CS) Botoșani, care ani de-a rândul a adus zeci de medalii de la competițiile internaționale și naționale, a fost pus sub control judiciar. Acesta este bănuit de corupere sexuală a minorilor, după ce ar fi făcut gesturi deplasate față de două sportive.

Pus sub control judiciar pentru 60 de zile, acesta s-a ales cu interdicția de a mai profesa în acest interval. Acesta nu mai are voie nici măcar să se prezinte la club.

„Când am aflat, am rămas stupefiată. Nu am avut replică”, a spus directorul CS Botoșani, Mia Roată. Scandalul vine după alte anchete derulate în unitățile de învățământ.  Mai multe cadre didactice, care ar fi trebuit să se ocupe de educația și formarea elevilor, au fost acuzate de agresiuni sexuale.

Incidente raportate după o acţiune contra violenţei

Bomba a explodat în luna octombrie a.c., în urma unei acțiuni contra violenței în sport și antibullying, când una dinspre sportive a relatat jandarmilor o scenă în care ar fi fost implicat antrenorul F.M. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, care au decis inițierea unei anchete.

Investigațiile au arătat că de fapt au fost două situații, faptele fiind considerate destul de grave. Astfel, în perioada 8-9 martie 2019, în jurul orei 22.00, fiind sub influența alcoolului, antrenorul ar fi intrat în dormitorul sportivelor, situat în spațiul de cazare din incinta CS Botoșani, a urcat peste picioarele unei sportive în vârstă de numai 14 ani, care era întinsă pe pat, și a început să o mângâie pe sâni.

Celălalt caz s-ar fi petrecut pe 16 aprilie a.c., la o pensiune din oraș, unde se sărbătorea majoratul unei sportive. În acele împrejurări antrenorul ar fi îmbrățișat-o pe una dintre sportive, în vârstă de 17 ani, și a sărutat-o pe buze.

Antrenorul invocă gesturi „familiare”

Dezvăluirile făcute de cele două sportive i-au determinat pe anchetatori să extindă cercetările. Așa se face că antrenorul a ajuns să fie supravegheat. Chemat pentru audieri, el a respins acuzațiile și s-a declarat nevinovat, susținând că de fapt gesturile lui ar fi fost înțelese greșit și nu au avut nicio conotaţie sexuală, ci erau gesturi de familiaritate. Asta pentru că el locuiește în complexul CS Botoșani împreună cu sportivele, iar faptul că locuiesc și gospodăresc împreună peste 300 de zile pe an, că le gătește, că le spală rufele, s-au putut crea relaţii familiale între ei.

În acest context, anumite gesturi de o familiaritate ușor excesivă ar fi fost interpretate greșit. Astfel, cu privire la primul incident, F.M. a explicat că în calitatea sa de antrenor merge în fiecare seară în camera sportivilor și le dă stingerea, sens în care și-a permis să facă o glumă stingând lumina și strigând „fantoma”, iar atingerile produse nu au fost intenţionate și nu au avut o conotaţie sexuală.

„Mă duc la pușcărie, da le tai, în bucăţi le fac”

În ce privește al doilea incident, când ar fi sărutat-o pe gură pe una dintre sportive, antrenorul a susținut că la pensiunea respectivă au fost prezenţi atât părinţii sportivelor, cât și soţia lui. Ba mai mult, totul s-ar fi întâmplat în contextul în care fetele pe care le antrena s-au strâns în jurul lui și l-au îmbrăţișat, existând sărutări prietenești, de fericire, de felicitări, acesta declarând că nu-și amintește să fi sărutat pe cineva pe gură, iar dacă ar fi făcut acest gest, ar fi fost accidental și nu ar fi avut o conotaţie sexuală, având în vedere că era cu fetiţa sa în braţe și cu soţia în spatele său.

Totuși, imediat după ce informațiile cu privire la anchetă au început să circule, într-una dintre convorbirile telefonice purtate cu o persoană din anturajul lui, convorbire interceptată de anchetatori, antrenorul ar fi avut o ieșire furioasă, în care a pomenit de o posibilă răzbunare împotriva sportivelor care l-au denunțat. „No, da le dau, mă duc la pușcărie, da le tai, în bucăţi le fac”, ar fi spus acesta.

„Se va clarifica în final”

În acest context, anchetatorii au decis că se impune luarea unei măsuri preventive, iar antrenorul a fost plasat sub control judiciar. Astfel, F.M. s-a ales cu interdicția de a mai locui și a se deplasa în complexul CS Botoșani, cu interdicția de a comunica sau de a se apropia de sportive și nu are voie să ia legătura cu martorii din dosar.

Totodată, anchetatorii i-au interzis ca pe perioada controlului judiciar să mai profeseze în activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv cea de antrenor haltere. Din acest motiv, el a ratat și Campionatul Național de Tineret la Haltere.

Contactat de reporterii „Monitorul”, F.M. a refuzat să comenteze situația. „Cred că este o greșeală și se va clarifica în final”, a spus spus antrenorul.

„Ne pune într-o lumină nefavorabilă”

De partea cealaltă, directorul Clubului Sportiv Botoșani, Mia Roată, a confirmat ancheta derulată de organele de cercetare penală și a precizat că, din cauza interdicțiilor aplicate, antrenorul a intrat în concediu de odihnă. „Noi nu am știut nimic și totul a ieșit la iveală dintr-o întâmplare. Nimeni nu a povestit, nimeni nu a știut despre o asemenea situație. Când am aflat, am rămas stupefiată. Noi atât am fost informați, telefonic, că există o anchetă, iar antrenorul are o serie de interdicții”, a spus directorul CS Botoșani, Mia Roată.

Potrivit acelorași surse, antrenorul ar fi venit în cadrul clubului în 2015-2016, dar niciodată nu s-a plâns nimeni de activitatea acestuia. Ba mai mult, în ultimii ani secția de haltere a adus cele mai multe medalii la competițiile interne și internaționale, printre care medalii la Olimpiadă, la Campionatele Mondiale de Haltere sau la Campionatele Europene.

„Era antrenorul cu cele mai bune rezultate pe secția de haltere. În acest moment, sportivele se pregătesc cu cealaltă antrenoare, Raluca Olaru, ajutată de Bianca Roman, ambele foste sportive în cadrul clubului”, a adăugat Mia Roată.

„Nu știm exact ce s-a întâmplat”

Chiar și fără antrenorul F.M., halterofilele de la CS Botoșani au obținut alte șase medalii la cea mai recentă competiție la care au participat.

„Eu tind să cred că este o greșeală, o interpretare. Nu știu ce să zic – antrenorii sunt în permanență cu sportivii. Au contact permanent cu ei – în sala de antrenament, pe drum, la competiții, în spațiile de cazare unde se duc. Pe de altă parte, fiecare copil are personalitatea lui, este sensibil, iar uneori și o îmbrățișare poate fi interpretată. Nu știm exact ce s-a întâmplat și de aceea așteptăm să vedem care va fi rezultatul anchetei. Aveam o imagine bună cu ceea ce făceam în club, dar acest context ne pune într-o lumină nefavorabilă, deși noi ca și club am făcut tot ce este posibil să-i sprijinim pe sportivi”, a adăugat Mia Roată.

Ancheta a fost confirmată și de reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Județean Botoșani, care au precizat că sesizarea a venit chiar din partea unui reprezentant al clubului. „Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2019 – 2022, iar cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Tot mai multe agresiuni sexuale asupra copiilor

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, antrenorul va beneficia de prezumția de nevinovăție. Acesta este și motivul pentru care numele lui nu a fost făcut public, întrucât, până în acest moment, faptele reținute în sarcina lui nu au fost dovedite și în fața instanței de judecată. Doar că numărul agresiunilor sexuale comise asupra minorilor a crescut alarmant în ultima perioadă, în județ.

Grozăviile întrec orice închipuire, unele abuzuri petrecându-se în cadrul unor familii, ori chiar la școală. A fost o serie neagră înregistrată în judeţ, care a scandalizat opinia publică.

Un alt caz halucinant a fost scos la iveală în luna iunie, când o fată ar fi fost abuzată sexual de tatăl ei și de doi frați. În luna martie a.c., un profesor de la Liceul cu Program Sportiv a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani la 7 ani de închisoare cu executare pentru viol. Asta după ce pe 3 septembrie 2018 ar fi violat o elevă de 15 ani.

În luna mai, un alt profesor, de data aceasta de matematică, din comuna Răchiți, a fost acuzat că ar fi agresat sexual trei eleve. În rechizitoriu se arăta că, în perioada septembrie 2021-aprilie 2022, în timpul orelor de curs, dar și în afara acestora, profesorul ar fi exercitat în mod repetat acte de natură sexuală asupra elevelor sale, în vârstă de 13 ani și 14 ani. Bărbatul a fost condamnat în primă instanță la cinci ani și opt luni închisoare.

În august, un alt profesor de la liceul din Ștefănești a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală a minorilor, după ce ar fi exercitat acte de natură sexuală asupra unui elev în vârstă de 15 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...