spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăEditorialOameni care au fost: Liviu Manole - Dumitru MONACU, scriitor

Oameni care au fost: Liviu Manole – Dumitru MONACU, scriitor

Nu am nicio îndoială că în domeniul pe care l-a slujit cu mare drag și devotament, Liviu Manole, „șeful de la UCA” cum era știut de mai toți botoșănenii, a fost poate cel mai priceput și mai vizionar dintre confrații săi în ale alimentației publice. Adică HORECA de astăzi. Chiar și acum, la aproape 16 ani de la dispariția sa fulgerătoare, în cenușiul zonei încă se mai resimte prezența sa discretă, eficientă și utilă atât pentru clienți, cât și pentru angajați. S-a discutat mult despre modul în care Manole a ajuns proprietar peste fostul complex al partidului. Nu cunosc prea bine aspectul și de aceea nu o să-mi dau aici cu presupusul într-o problemă pe care nu o stăpânesc îndeajuns. În altă ordine de idei, sunt absolut convins că dacă fiecare obiectiv economic al Botoșaniului, al țării, ar fi intrat pe mâinile unor oameni pricepuți și gospodari ca Liviu Manole, cu totul altfel ar fi arătat azi România noastră. Trecând deci peste acest subiect care încă mai provoacă controverse, o să încerc să evoc doar întâmplări și fapte pe care le-am trăit și le-am văzut în acel loc ridicat la cote nemaiîntâlnite pentru un oraș de provincie, uitat de potentații zilei, așa cum este Botoșaniul nostru. Astfel, pe vremea când coordonam activitatea de protecție a consumatorilor, mai exact în anul 2004, singurul hotel de patru stele din Moldova unde credeți că era și cine îl păstorea? În Botoșani iar artizanul edificiului ridicat la nivel de constelație de lux nu era nimeni altcineva decât Liviu Manole. Dar nu numai partea hotelieră lua atunci un avânt deosebit, ci și zona de păpică! Tot ce îți doreai găseai la casa lui Liviu. Am spus „casa” întrucât, deși locuia la un bloc vizavi de complex, cel mai mult timp și-l petrecea la birou, printre clienți sau printre angajați. Îmi amintesc că m-am întâlnit cu el în preziua unei plecări la București și aflând asta, m-a rugat să îi aduc ceva din Capitală, de la o cunoștință. „Patru fazani congelați. Asta e în pachet.” – mi-a spus. „Dar se caută așa ceva la Botoșani? Există cerere?” – l-am întrebat eu. „Normal că nu! Dar mie nu-mi lipsește niciodată ce am scris în meniu.” – mi-a răspuns el, astâmpărându-mi curiozitatea. Respectul, grija față de clienți alături de știință, viziune, intuiție și profesionalism au făcut ca terasa de pe Pietonalul Unirii să fie aproape întotdeauna neîncăpătoare, iar restaurantul să fie frecventat într-un asemenea mod la prânz și seara, de ai fi zis că urmează foametea, nu alta! Revenind la anul 2004, se organizase la București un fel de concurs al hotelurilor. La insistențele mele, a participat și Liviu cu al său complex, ocupând locul 3 după niște piloși din București. Am stat în acele resorturi care luaseră caimacul concursului și vă pot spune cu mâna pe inimă că erau, la orice capitol, cu mult sub singurul hotel de patru stele din Moldova! Probabil dacă nu ne-ar fi părăsit așa timpuriu (55 ani!), Liviu Manole ar fi făcut din Pietonal nu centrul Botoșaniului (că e deja în buricul târgului!) ci centrul țării din punct de vedere turistic, culinar etc. întrucât, imediat după renovarea, reconstrucția și regândirea spațiului și activității din fostul hotel al partidului, aici în Botoșani se cazau miniștri și demnitari care aveau treburi prin vecini, adică la Iași sau Suceava. Cunosc cel puțin două cazuri de miniștri care de la aeroportul Salcea au luat-o spre stânga pentru a se caza la Botoșani, întrucât distanța care urma să fie parcursă a doua zi până la obiectivul lor era de numai 40 de kilometri. Orice, absolut orice se găsea la restaurantul lui Liviu Manole și, culmea, la prețuri absolut normale. De altfel, principiul lui în ale alimentației publice era „nu mult de la puțini, ci puțin de la mulți”. Un principiu abandonat astăzi de marea majoritate a celor care activează în acest sistem extrem de pretențios și pe muchie de cuțit, HORECA. Și ca un amănunt extrem de interesant în evocarea omului deosebit care a fost Liviu Manole, oameni din breaslă care au „furat” meserie de la el, astăzi au ajuns sus de tot în ceea ce privește dezvoltarea afacerii lor. Păcat că n-au „furat” mai mulți! Una peste alta, dispariția lui Liviu Manole din peisajul HORECA botoșănean a fost o mare pierdere și încă se resimte și azi. Dar, vorba cuiva, spusă la înmormântarea lui în satul natal Rediu: „Probabil Dumnezeu și-a deschis restaurant în ceruri și a avut nevoie de el”…

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...