Ford lucrează la prima maşină fără volan

Reprezentanţii Ford anunţă că prima maşină autonomă de serie a companiei va putea fi cumpărată în 2021.

 

După ce marii constructori auto au tatonat în ultimii ani zona maşinilor autonome şi s-au ferit să ofere ţinte legate de dezvoltarea maşinilor care vor putea să se conducă singure, Ford sparge gheaţa şi anunţă, cât se poate de oficial, că anul 2021 va aduce o maşină full-autonomă, fără volan şi fără pedale de acceleraţie şi frâne.

Maşina va fi disponibilă în prima fază la achiziţie exclusiv pentru flotele companiilor de taximetrie şi de ride-sharing precum Uber sau Lyft, cauza fiind legată de costurile mai mari decât cele ale unei maşini “normale”. Totuşi, Ford susţine că maşina va fi disponibilă în volume mari şi că nu va fi un simplu experiment, ci un model care va da startul unei noi ere în lumea auto.

“Suntem determinaţi să punem pe stradă o maşină autonomă care poate îmbunătăţi siguranţa şi care va rezolva provocări sociale şi de mediu cu care se confruntă milioane de oameni, nu doar cei care-şi permit maşini de lux”, spun cei de la Ford.

Ford testează tehnologiile autonome pe maşini experimentale în Statele Unite încă de acum 10 ani, compania americană anunţând în acest an că a reuşit să perfecţioneze comportamentul modelelor autonome în condiţii de iarnă.

Pentru a putea să ducă mai departe resursele de cercetare concentrate în special la centrul pe care Ford l-a construit la Palo Alto, polul tehnologiei din Statele Unite, constructorul american a anunţat ieri investiţii şi colaborări cu alte companii care-şi dedică activitatea dezvoltării unor sisteme vitale pe maşinile viitorului, aşa cum sunt senzorii video, radarele, LIDAR (radarul laser) şi cartografierea 3D. În plus, există colaborări în zona algoritmilor avansaţi care vor pune cap la cap sistemele de pe viitoarele maşini.

Deja ai votat!