joi, mai 9, 2024
AcasăCaleidoscopCeaiul de măceşe benefic pentru numeroase afecţiuni

Ceaiul de măceşe benefic pentru numeroase afecţiuni

Fructele de măceş sunt benefice pentru organism deoarece conţin numeroase vitamine.

 

Ceaiul de măceşe este unul din cele mai cunoscute remedii populare, aceste fiind folosit de românii de pretutindeni, de secole, pentru creşterea imunităţii organismului şi în general pentru a menţine starea generală de sănătate. Prin conţinutul mare de vitamine şi minerale el devine eficient în tratamentul răcelilor, tusei şi gripei, reducerea colesterolului din sânge şi ameliorarea durerilor menstruale şi de dinţi.

Efectele benefice ale măceşului sunt cunoscute încă din antichitate. Acesta mai este denumit în unele regiuni trandafir sălbatic sau rug, iar oamenii ştiu foarte bine ca fructele sale, care se coc la începutul toamnei, sunt extrem de bogate în vitamina C, dar şi în alte tipuri de vitamine cum sunt provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina P, vitamina K şi acid nicotinic. Pe lângă conţinutul bogat în vitamine, fructele de măceş sunt bogate în zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectina, acizi organici, uleiuri esenţiale are efecte revigorante, antibacteriene, de regenerare, analgezice, anti-cancer şi antiinflamatorii, este o băutură ideală pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a organismului în mod natural.

Ceaiul de măceşe funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.

 

Ceaiul de măceşe previne infarctul

 

Pe lângă efectele diuretice, ceaiului de măceş îi mai sunt atribuite şi alte însuşiri care duc la ameliorarea şi vindecarea unor boli extrem de grave. Astfel, având un conţinut ridicat în vitamina P, preparatele din măceş reuşesc să menţină buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui şi protejând inima. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.

Ceaiul de măceş este recomandat şi în afecţiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mari secreţia de bila; întăreşte organismul, fiind un bun vitaminizant.

Măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. De aceea, după o masă copioasă, o cană de ceai de măceşe este binevenită.

 

Combate pietrele la rinichi

 

Ceaiul de măceşe prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, fiind util atât în eliminarea pietrelor sau nisipului la rinichi cât şi în alte numeroase afecţiuni.

Principala acţiune terapeutică este mărirea cantităţii de urină eliminată într-o zi, fiind un bun diuretic. Această acţiune este atribuita în special seminţelor. Ceaiul de măceş nu are reacţii adverse şi poate fi consumat pe perioade lungi de timp. Unii specialişti susţin faptul ca fructele de măceş ar fi recomandate în inflamaţiile intestinale, ar combate cu succes piatra la rinichi.

Substanţele nutritive din măceşe au rol atât în stimularea cât şi în consolidarea sistemului imunitar. Ele ajută la distrugerea rapidă a bacteriilor ce pot provoca o infecţie în tractul urinar. În cazuri de cistita este indicat să se bea cel puţin o cană de ceai pe zi şi simptomele neplăcute se vor reduce foarte repede.

 

Ceai de măceşe – indicaţii

 

Dacă doriţi să vă preparaţi un ceai de măceşe bun, cu efecte pe termen scurt, trebuie să ştiţi că este bine să lăsaţi mai întâi să fiarbă apa şi apoi să adăugaţi fructele uscate şi zdrobite. Se conserva mult mai bine vitamina C. Mai precis îl puteţi prepara după următoarea reţeta: la 500 ml apă clocotită adăugaţi două linguri de fructe zdrobite. Ceaiul se poate îndulci (după ce se mai răceşte) cu miere de albine şi se bea pe parcursul unei zile.

Mod de preparare a ceaiului de măceşe 2– Într-un bol se pun 2 linguri de măceşe (sau 10-15 boabe) tăiate şi o cană de apă, se lasă să stea timp de 6 ore, se strecoară, se încălzeşte puţin, se adaugă puţin zahăr sau miere de albine şi se bea. Ceaiul se poate bea rece sau cald. Dacă se fierb măceşele 10 minute în apă se pierd toate proprietăţile acestora – mineralele şi vitaminele.

 

Contraindicaţii

 

Ceaiul de măceşe nu are reacţii adverse şi poate fi consumat pe perioade lungi de timp.

Nici pulpa de măceşe nu are contraindicaţii în administrare, în schimb seminţele, mai ales perişorii prezenţi pe acestea irită puternic aparatul digestiv şi aparatul respirator şi nu este recomandată ingerarea lor. Persoanele alergice pot avea reacţii alergice severe şi chiar crize de astm bronşic, de aceea se recomandă evitarea contactului cu aceştia, în cazul bolnavilor alergici.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.6 ° C
12.8 °
11 °
79 %
0.8kmh
100 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...