sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăCaleidoscopValea Iadului, un obiectiv de weekend

Valea Iadului, un obiectiv de weekend

Numeroasele peşteri, lacuri, dar şi cascade fac din Valea Iadului un obiectiv perfect de vizitat în orice anotimp.

 

Valea Iadului este una dintre cele mai pitoreşti văi din ţară, fiind străbătută, între confluenţa cu Crişul Repede şi barajul de la Leşu, de un drum pitoresc, din care, la Remeţi, se desprinde un drum ce trece, peste munţi, în bazinul Drăganului.

Numeroasele peşteri (Peştera cu Apă din Valea Leşulu, Peştera Biserica din Lunca Acră, etc) şi izbucuri, abrupturile calcaroase de la Bulz şi din amonte de Remeţi, lacul de la Munteni, lacul de acumulare din zona Stâna de Vale şi cel de acumulare de la Leşu, sălbaticele chei din sectorul superior şi cascadele Iadolina, Laia Mare, Săritoarea Ieduţului sunt obiective turistice cele mai importante din zona Valea Iadului.

Valea Iadului poate fi vizitată tot timpul anului, accesul realizându-se din DN 1, la jumătatea distanţei dintre oraşele Oradea şi Cluj-Napoca, în dreptul localităţii Bucea, urmând drumul spre Remeţi – Lacul Leşu – Drumul de legătura Leşu – Stâna de Vale, sau se poate vizita dinspre Stâna de Vale ( Drumul european E79 Beiuş – Stâna de Vale 27 km).

 

Traseul porneşte din Valea Runc

 

Traseul cascadelor porneşte de la confluenţa Văii de Runc cu Valea Iadului, urcând uşor în amonte pe Valea de Runc. Urmăm marcajul punct roşu, semnalizat inclusiv pe un panou de orientare poziţionat la accesul spre Valea de Runc. După 100 m parcurşi pe drum putem observa o cascadă foarte frumoasă. Continuăm să urcăm pe drumul pietruit care însoţeşte valea aproximativ o oră jumătate, ţinând drumul principal până ajungem într-o poiană unde vom urma drumul mai accidentat şi abrupt pe direcţia înainte. După aproximativ 50 m ajungem la derivaţia spre Cascada Runcului. Accesul la cascadă se realizează urmând marcajul dublu punct roşu, din drumul forestier înaintăm aproximativ 100 m. Revenim la traseul principal după care continuăm urcuşul pe drum forestier, abordând o pantă mai accentuată.

 

Poiana lui Ilie şi vârful Băiţa

 

După câteva intersecţii cu alte drumuri de exploatare urmărim atent marcajul, părăsim cursul văii Runcului şi după aproximativ 40 de minute, după o curbă accentuată la stânga ajungem într-o poiană de unde se pot vedea Poiana lui Ilie şi vărful Băiţa. Înaintăm apoi pe lângă liziera pădurii, având în permanenţă pădurea în partea stângă în sensul de mers şi după aproximativ 300 m intrăm din nou în pădure pentru aproximativ 500 de metri. Ni se iveşte o poiană largă, în partea stângă, ce străjuieşte Vârful Muncelaşu în partea sa sudică. De asemenea la intrarea în pădure se află unul din puţinele izvoare de pe traseu. Coborâm de la potecă 100 m şi ajungem la apă. După ce revenim la traseu înaintăm aproximativ 200 m şi o apucăm pe un drumeag pe care vom străbate poiana pe direcţia N-E urcând uşor la început.

Ajungem în cel mai înalt punct al poienii traversate de traseul nostru şi ni se deschide o perspectivă superbă asupra Masivului Vlădeasa şi al Vârfului Poieni. În stânga (spre Nord ) observăm construcţiile aferente Stânii de Runc. Coborâm pe drumeagul existent până la o intersecţie unde vom coti la dreapta. După ce cotim la dreapta pe un drum forestier mai mergem 5 minute, după care părăsim drumul şi începem un coborâş solicitant, prin pădure.

Este foarte important să urmărim marcajul punct roşu pentru a nu continua pe drumul forestier şi implicit a ne abate de la traseu. Coborâm accentuat aproximativ 30 de minute, prin pădure, până când intersectăm traseul dublu punct albastru. De aici traseul nostru continuă cu o derivaţie dublu punct roşu în amonte pe poteca comună cu cea urmată de dublul punct albastru. După aproximativ 10 minute ajungem la Cascada Laia.

 

Cantonul Murguş şi Cascada Vălul Miresei

 

Revenim la punctul unde am coborât şi urmăm poteca pentru aproximativ 15 minute ajungând la drumul judeţean care face legătura între Coada Lacului şi Stâna de Vale şi care urmează Valea Iadului pe toată această distanţă.

Coborâm uşor la dreapta, pe drum, urmărind marcajul comun punct albastru (Circuitul Săritorii Ieduţului) care vine de la Stâna de Vale şi după aproximativ 700 de metri ajungem la Cantonul Murgaşu unde găsim şi izvorul cu acelaşi nume. Continuăm parcursul pe drum şi după aproximativ 600 de metri ajungem la Cascada Vălul Miresei, la baza căreia putem coborî folosind scările amenajate cu acest scop. De la Cascada Vălul Miresei după aproximativ 400 m intersectăm Valea Ieduţului.

Traseul face o derivaţie marcată tot cu dublu punct roşu şi continuă pe poteca accesibilă pe versantul stâng al Văii Ieduţu (traseul punct albastru urcă abrupt înainte de confluenţa dintre Valea Ieduţu cu Valea Iadului; recomandăm accesul spre Săritoarea Ieduţului pornind pe versantul stâng al văii, imediat după podul construit peste aceasta). Traversăm o punte de lemn, intersectând traseul punct albastru şi după aproximativ 15 minute de urcare, în care urmărim atât marcajul punct albastru cât şi dublu punct roşu, ajungem la superba Cascadă Săritoarea Ieduţului. Putem coborî la podeţul situat la baza cascadei folosind balustrada amenajată pentru a facilita accesul. Reveniţi la drumul judeţean continuăm să coborâm lent urmând şerpuirile văii pentru aproximativ 1 oră, până ajungem la Cascada Iadolina. Putem să coborâm la baza cascadei pe poteca echipată cu balustrade ce se formează uşor în aval comparativ cu punctul de unde se observă cascada de pe drum. Superba Cascadă Iadolina poate fi admirată şi de pe platforma metalică dispusă în vecinătatea acesteia. De aici continuăm pe drum aproximativ 1 oră până ajungem în punctul de pornire.

Traseul se recomandă a fi parcurs în sensul descris; în sensul contrar urcuşul prin pădure din traseul care ajunge la Cascada Laia şi până în poiana situată sub vârful Muncelaşu fiind anevoios.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
15.1 ° C
15.6 °
12.7 °
57 %
2.8kmh
49 %
sâm
19 °
Dum
15 °
lun
15 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Analizând toate trăsăturile și caracteristicile cu care oamenii au fost înzestrați de către Divinitate, constatăm lesne o corespondență clară cu lumea animalelor în ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...