Patroni obligaţi să negocieze noi contracte de muncă

0

Guvernul îşi reia obiceiul de a adopta pe furiş ordonanţe de urgenţă. De data aceasta, este vorba despre un document, semnalat de profit.ro, prin care firmele vor fi obligate să negocieze contracte colective de muncă – pentru ca astfel să fie mutate contribuţiile sociale de la angajatori la angajaţi. Este vorba chiar şi despre firmele mici, care în prezent au puţini angajaţi şi evident, nu au decât contracte individuale.

În şedinţa de Guvern de acum trei zile, (15 noiembrie), a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care însă conţinea iniţial doar cinci articole. Între timp însă, ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea a introdus două noi articole, unul legat de contractele colective de muncă. Modificările au fost deja publicate în Monitorul Oficial pe 16 noiembrie şi vor intra în vigoare astăzi, 18 noiembrie 2017.

Modificările nu au fost discutate nici cu sindicatele, nici cu patronatele, iar ordonanţa trebuie aplicată începând cu 20 noiembrie şi până pe 20 decembrie.

Preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu spune că discuţiile privind un contract colectiv de muncă nu vor avea o finalitate cât timp nu sunt prevăzute sancţiuni pentru firmele care nu  negociază contractele. „Ordonanţa nu face decât să oblige legate de unităţile bugetare şi sau nebugetare care au deja contract colectiv de muncă,  de a face anexe la contracte în vederea trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Singura soluţie ar fi încheierea unui acord naţional  între Guvern, federaţiile patronale reprezentative, si confederaţiile sindicale reprezentative”, susţine Bogdan Hossu.

Şi patronatele reclamă lipsa dialogului şi spun că este de fapt doar o birocraţie  în plus, care doar va încurca lucrurile. „Ordonanţa mai mult complică pentru că instituie obligativitatea pentru toate categoriile de sociale, de la mici firme până la cele mai mari, să iniţieze negocierile colective, însă nu există o finalitate. Birocraţie suplimentară, timp pierdut din partea întreprinzătorilor, şase milioane de angajaţi să li se schimbe contractele în mai puţin de o lună de zile. Mai mult, sunt introduşi în procesul de negociere la nivelul unităţii, reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative, alături de reprezentanţii salariaţilor, în întreprinderi în care nu există niciun sindicat constituit”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

 

Deja ai votat!
se încarcă...