Explozie a focarelor de pestă porcină

0

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la această dată au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei. Judeţele afectate sunt: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. „De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, pesta porcină africană evoluează în două zone geografice. În zona de nord-vest a României, boala evoluează în trei judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în opt exploataţii comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost ucişi 70.036 de porci”, subliniază ANSVSA într-un comunicat.

De asemenea, au fost afectaţi de pestă porcină africană 18 porci mistreţi.

 

Situaţia pe judeţe prezentată de ANSVSA

– Satu Mare – şapte focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţi;

– Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

– Sălaj – trei cazuri la mistreţi.

– Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială, patru focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 17 cazuri la mistreţi;

– Constanţa – 53 de focare în gospodăriile populaţiei;

– Galaţi – două focare în gospodăriile populaţiei;

– Brăila – 29 de focare în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale;

– Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

– Călăraşi – două focare în gospodăriile populaţiei;

– Ilfov – un focar într-o anexă a unei stâne.

 

Situaţia ar fi mult mai gravă

 

Potrivit însă unei anchete semnate de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, molima a ajuns în 17 judeţe – Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Satu Mare, Bihor, Sălaj – şi municipiul Bucureşti. În alte 12 judeţene învecinate s-au impus restricţii de comercializare a cărnii de porc. Este vorba de: Teleorman, Argeş, Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Iaşi, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba şi Arad.

 

Despăgubiri promise fermierilor afectaţi

 

Reprezentanţii ANSVSA susţin că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, potrivit sursei citate.

Până pe 14 august, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depăşea 3,5 milioane de lei. Astfel, din cele 1.004 de dosare depuse pentru despăgubiri, în valoare de 3,559 milioane de lei, au fost finalizate şi plătite până la acea dată 83 de dosare aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei, iar suma plătită era de 218.000 lei.

 

Pesta porcină africană nu se transmite la oameni

 

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

+0 -0
se încarcă...