vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomicFermă uriaşă arsă de pesta porcină

Fermă uriaşă arsă de pesta porcină

Zeci de mii de porci din ferma Romsoci de la Tichileşti, judeţul Brăila, vor fi ucişi întrucât acolo s-a confirma existenţa pestei porcine africane, operaţiunea începând ieri.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan, pesta porcină africană a fost confirmată în ferma de la Tichileşti, unde sunt circa 35.000 de porci. O echipă formată din trei medici veterinari, ajutaţi de personal din cadrul fermei, a început, vineri, acţiunea de ucidere a porcilor, estimată să dureze circa trei săptămâni.

Sursa citată a adăugat că în Brăila până acum au fost sacrificate 29.736 de animale, fiind 34 de focare. „În afară de gospodării, avem pestă la Tichileşti, la fermă, şi în alte două exploataţii: de la una au fost sacrificaţi 504 porci, de la alta 1.541. În total, s-au ucis până acum aproape 30.000 de animale”, a declarat directorul DSVSA Brăila.

Ferma Romsoci nu are decât crescătorie, nu şi procesare. Situaţia este foarte gravă aici, pentru că angajaţii vor rămâne pe drumuri.

 

Suspiciuni la a doua fermă ca mărime din Europa

 

De asemenea, conform reprezentantului DSVSA Brăila, în acest moment sunt în lucru la laboratorul naţional de referinţă probe de la SC Tebu Consulting din Gropeni, unde în incinta a trei ferme trăiesc între 135.000 şi 140.000 de porci, aceasta fiind a doua fermă din Europa.

Testările făcute la Brăila au ieşit pozitive, însă conform procedurii, trebuie făcute şi la laboratorul naţional de referinţă, care va arăta clar dacă este vorba despre pestă porcină africană sau nu. „În acest moment, avem o suspiciune la SC Tebu Consulting, unde sunt între 135.000 şi 140.000 de porci. Sunt trei ferme acolo. Dimineaţă (n.r. – vineri) am trimis probele la laboratorul de referinţă, probabil mâine dimineaţă (n.r. – sâmbătă) avem rezultatele. La noi au ieşit pozitive şi nu s-a întâmplat până acum să iasă la noi pozitive şi să fie infirmate de Bucureşti. Este a doua fermă din Europa. Dezastrul e foarte mare, nu am cuvinte”, a declarat Drăgan.

Oricum, chiar dacă nu se va confirma virusul la fermele aparţinând Tebu Consulting, acestea vor avea o mare problemă pentru că se află în interiorul cercului de 10 kilometri considerat critic faţă de un focar, unde riscul de contaminare este major şi unde se interzice deplasarea şi comercializare porcilor. Conform precizărilor ANSVSA, numai în cazul în care analizele arată că animalele din raza de 10 kilometri nu sunt infectate se pot oferi derogări pentru tăierea sau comercializarea acestor porci.

Specialiştii avertizează că este doar începutul şi că există riscul ca marile crescătorii să cadă ca piesele de domino sub frontul pestei porcine.

 

Virus luat din apa Dunării

 

Şeful DSVSA Brăila crede că virusul pestei porcine africane a ajuns la Tichileşti din apa Dunării, de unde se aproviziona unitatea. „Şi ferma de la Tichileşti şi cea de la Gropeni se aprovizionează cu apă din Dunăre. Sunt oameni inconştienţi care aruncă cadavre de porci în Dunăre. Şi ieri dimineaţă a fost pescuit un cadavru de porc la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi din cauza cărora se întâmplă ce se întâmplă acum în fermele din judeţul Brăila”, a mai spus şeful DSVSA Brăila.

La începutul lunii, în plină epidemie de pestă porcină africană, locuitorii din Galaţi şi Brăila fotografiau zilnic animale moarte care pluteau pe apă. Unul dintre materialele video, realizat pe 31 iulie, a fost postat pe Facebook de brăileanul Mirel Leoca, pe 4 august. Acesta a surprins imaginile terifiante nu departe de zona de trecere cu bacul peste Dunăre, dintre Brăila şi Măcin (Tulcea). Realmente şocat, cameramanul amator nu-şi poate reprima câteva înjurături aspre la adresa autorităţilor.

Duminică, 5 august, a fost rândul oraşului Galaţi să se confrunte cu hoiturile de porci care veneau pe Dunăre. Primele fotografii pe această temă au fost puse pe Facebook de Vali Porumb, apoi de Andrei Romeo Burada. Mai mult decât atât, la scurt timp au apărut comentarii cum că ar fi vorba de mai multe cadavre.

Conform sursei citate, Brăila era, înainte de pesta porcină africană, al doilea judeţ după Timişoara în ceea ce priveşte efectivele de porcine crescute în ferme şi gospodării.

 

Numărul de focare creşte exploziv

 

În urmă cu două zile, ANSVSA susţinea că numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate depăşise 725, acestea fiind active în zece judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în peste 150 de localităţi.

Până la această numărul total al porcilor ucişi se ridica la aproape 120.000, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei. Judeţele afectate erau: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

Potrivit însă unei anchete semnate de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, molima a ajuns în 17 judeţe – Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Satu-Mare, Bihor, Sălaj – şi municipiul Bucureşti. În alte 12 judeţene învecinate s-au impus restricţii de comercializare a cărnii de porc. Este vorba de: Teleorman, Argeş, Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Iaşi, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba şi Arad.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, potrivit sursei citate.

Până pe 14 august, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depăşea 3,5 milioane de lei. Astfel, din cele 1.004 de dosare depuse pentru despăgubiri, în valoare de 3,559 milioane de lei, au fost finalizate şi plătite până la acea dată 83 de dosare aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei, iar suma plătită era de 218.000 lei.

 

Pesta porcină africană nu se transmite la oameni

 

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...