Pesta porcină a ajuns şi în Giurgiu

0

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu a fost confirmat în satul Brăniştari din comuna Călugăreni, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Potrivit sursei citate, târgurile din Călugăreni şi Bolintin Vale au fost închise, iar în judeţ au fost instituite filtre de control rutiere şi de dezinfecţie.

Gospodăria unde a fost confirmat focarul de pestă porcină africană a fost plasată sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsurile de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate.

Judeţele afectate în prezent de pestă porcină africană sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţate pe 6 septembrie, focarele de pestă porcină africană de pe teritoriul României se ridicau la 826, acestea fiind active în 190 de localităţi din 11 judeţe, iar numărul total al porcilor afectaţi de boală sau ucişi era de aproape 160.000. Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste zece milioane de euro.

+0 -0
se încarcă...