Guvernul vrea taxe pe autostrăzi

1
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a inspectat stadiul lucrarilor de refacere a autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ia în calcul introducerea unei taxe pe autostrăzile din România. Acesta susţine că astfel de taxe se plătesc şi în alte ţări şi că aşa se procedează în cazul parteneriatelor public-private. „Nu o să vină un privat să-ţi facă o investiţie să ia banii în 50 de ani… Afară nu se plăteşte nicio taxă pentru trecerea de pod sau pe o autostradă? Aşa se întreţin drumurile, infrastructura aşa se întreţine! De unde se întreţine ea? Bani de unde?”, a spus ministrul Finanţelor, întrebat la TVR1 dacă susţine introducerea taxei pe autostrăzi.

Eugen Teodorovici a spus că specialiştii din Ministerul Transporturilor vor fi cei care vor stabili o eventuală taxă pentru autostrăzi şi că propunerea acestora va fi luată în discuţie de Ministerul Finanţelor Publice. El a precizat că un cuantum al taxei va fi stabilit în funcţie de trafic şi că nu va fi percepută simultan cu rovinieta.

Teodorovici a adăugat că, până la sfârşitul acestui an, se vor atribui cele mai multe contracte pentru construcţia de autostrăzi. „Au fost anunţuri şi la nivel de Guvern, până la final de an se vor atribui o mare parte din aceste contracte importante”, a mai spus Teodorovici.

În prezent, România are mai puţin de 750 de kilometri de autostradă din cei 8.000 promişi de diferitele partide aflate la putere în ultimii ani. Cele mai multe autostrăzi au rămas la stadiul de desene pe hârtie.

 

Promisiuni de eliminarea supraaccizei

 

Ministerul Finanţelor va realiza o analiză şi, până la finele acestui an, va face o propunere la nivelul Guvernului referitoare la supraacciza pe carburanţi. „O să fie o discuţie la nivel de Guvern… Va fi o propunere din partea noastră ca minister de finanţe vizavi de supraacciză. Până la final de an o să vedeţi o propunere în acest sens… Vom face analize şi vedem exact care este situaţia. După cum ştiţi bine, în România prima acţiune este să spui că e un minus pe buget dacă scoţi o taxă, un impozit. Trebuie să te uiţi la efectul de runda a doua. Dacă o astfel de măsură poate produce în economie efecte pozitive, este foarte bine”, a spus Eugen Teodorovici.

Acesta a afirmat că este tentat să propună o măsură de eliminare a acesteia.

+0 -0

1 COMENTARIU

se încarcă...