spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicEpidemia de pestă porcină ia amploare

Epidemia de pestă porcină ia amploare

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni, judeţul Dâmboviţa, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Astfel, Dâmboviţa a devenit ieri al 13-lea judeţ cu pestă porcină.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit în ieri dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli, fiind luată măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului.

 

O nouă fermă afectată

 

Tot ieri a fost confirmat un nou focar de pestă porcină a fost în judeţul Călăraşi, la o exploatație cu peste 20.000 de porci din Dragalina. Autoritățile încearcă acum să vadă ce măsuri vor lua pentru a rezolva problema cât mai repede. Cert este că anunțul îi îngrijorează pe localnici, care nu vor ca animalele să fie îngropate în apropierea comunei, pentru că le este frică de o posibilă contaminare a apei. Inspectorii ANSVSA atrag atenţia că orice suspiciune de boală trebuie imediat raportată autorităţilor. „ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Până în acest moment pesta porcină a afectat 13 judeţe, în peste 200 de localităţi. Cele mai multe focare sunt în Tulcea, 551, dar şi în Ialomiţa, 111. Din cauza pestei porcine, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, au fost ucişi peste 230.000 de porci.

 

Contre Petre Daea – Dacian Cioloş

 

Noi contre între Petre Daea şi Dacian Cioloş pe tema pestei porcine. După ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că fostul premier ar trebui să dea socoteală pentru răspândirea virusului, Dacian Cioloş i-a răspuns la Digi24 că actuala guvernare pare depăşită de situaţie.

„Noi nu am avut nevoie în 2016 de informările de la SRI ca să știm ce se întâmplă în țară, pentru că ANSVSA își făcea treaba atunci”, a spus fostul premier al României, Dacian Cioloș.

După ce SRI a dezvăluit că a transmis 132 de informări pe tema pestei porcine din 2016 încoace, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat vina pe Dacian Cioloş, pentru că el era premier la acea vreme. „Am intensificat controalele la frontieră, am informat autoritățile locale din ţară și am adoptat mai multe acte normative pentru ca lucrurile să fie foarte clare pentru toți cei responsabili de prevenirea și de ținerea sub control a răspândiri virusului dacă el apare. Mantra de la PSD în ultimul an și jumătate e că tehnocrații sunt de vină pentru tot ce guvernul e incapabil să facă”, a arătat Dacian Cioloș.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...