România riscă să piardă 800 de milioane de euro

Comisia Europeană a trimis o scrisoare guvernului prin care avertizează că România poate pierde fonduri europene de circa 800 de milioane de euro. Este vorba de un avertisment automat, declanşat odată cu neîndeplinirea unor ţinte de contractare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

România riscă să piardă aceste fonduri care putea fi cheltuite până la finalul perioadei bugetare, plus cei trei ani suplimentari (celebrul N+3, negociat în 2012). Fondurile care pot fi pierdute sunt gestionate de Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Competitivitate (POC), dar şi de Autoritatea de certificare şi plată, potrivit surselor citate.

Scrisoarea de avertizare nu duce automat la pierderea banilor, dar este un semnal puternic pentru ţara care nu reuşeşte să cheltuiască fondurile alocate de Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă anunţa încă din februarie 2018 că „există un risc de dezangajare la fonduri europene de peste 800 de milioane de euro, pe Programul Operaţional Regional”, potrivit Radio România. „A fost foarte greu pentru că în 2016, noi nu aveam nicio autoritate de management acreditată, deci nu puteam lua bani de la UE şi, cu toate acestea, în 2017, am reuşit o rată de absorbţie de 11%. Mulţi au spus că este o rată de absorbţie mică. Da, şi noi ne-am fi dorit mai mult. Dar totuşi, ca procent de absorbţie suntem deasupra unor ţări puternice, cum este Germania, Franţa, Austria sau Italia. Bineînţeles că ne dorim ca până în 2020, să ajungem la un procent al ratei de absorbţie de 72,5%, iar până în 2023, pe regula «n+3» să luăm toţi banii care ni se cuvin de la UE”, a spus premierul.

Viorica Dăncilă adăuga că există probleme mari cu spitalele regionale de la Craiova şi Cluj, unde s-a descoperit că terenul este insuficient.

Deja ai votat!