spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomicScădere nesemnificativă la ratele creditelor în lei cu dobândă variabile

Scădere nesemnificativă la ratele creditelor în lei cu dobândă variabile

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a scăzut în prima zi de tranzacţionare bancară cu 0,03 puncte procentuale, la 2,99% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Este cea mai mică valoare din ultimele şase luni a Robor la trei luni, în condiţiile în care la data de 21 iunie 2018 acest indice era de 2,95%.

Conform datelor BNR, la 31 decembrie 2018, Robor la trei luni se situa la 3,02%.

Reducerea ratei Robor la trei luni faţă de acum trei luni, momentul de referinţă luat de bănci la stabilirea dobânzilor, este de 0,15%, pentru creditele care se raportează la ultima zi a trimestrului care se încheie, şi 0,18%, la cele care se raportează la prima zi a trimestrului care abia începe. Scăderea, în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă, este nesemnificativă, de doar câţiva lei pentru o rată de 1.000 de lei.

Faţă de acum un an, nivelul Robor la trei luni este de aproximativ un procent. Pe 29 decembrie 2017 şi 3 ianuarie 2018 dobânda Robor 3M era de 2,05%. Deci, pe parcursul anului 2018, costurile unui credit de 150.000 de lei, cu dobândă variabilă, a cărui rata era de 1.000 de lei, au crescut cu până la 50-60 de lei.

În ceea ce priveşte indicele la şase luni, utilizat în general la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta s-a menţinut la 3,30% pe an, valoare înregistrată în ultima zi a anului 2018.

Robor la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a consemnat o scădere de 0,02 puncte procentuale, până la 3,40% pe an, iar indicele Robor la 12 luni a coborât uşor cu 0,01 puncte procentuale, la 3,50% pe an. 

 

„Taxă de lăcomie” în funcţie Robor

Creşterea accelerată a dobânzilor Robor din ultimul an şi jumătate, cu peste 2,5%, a fost justificarea guvernanţilor de a impune, de la 1 ianuarie, „taxa pe lăcomie”. Media Robor la trei luni, în trimestru al patrulea al anului trecut a fost de 3,17%, iar cea la şase luni de 3,42%. Astfel, „taxa pe lăcomie” pe care băncile vor trebui să o plătească va fi de 0,3% din activul net. Sumele, imense pentru sistemul bancar, mai mult ca sigur vor fi transferate către clienţi, prin creşterea comisioanelor sau a marjei fixe a dobânzilor.

De altfel, situaţia a fost recunoscută şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că vor urma noi măsuri împotriva lor. „Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a Robor. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri… Ce e foarte interesant şi o să cerem Consiliului Concurenţei să facă o astfel de analiză cu noi să vedem pe zile, pe perioade cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe la nivelul Robor în piaţă”, declara, la finalul anului trecut, Eugen Teodorovici.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...