joi, martie 28, 2024
AcasăEconomicCEC se va lista la bursă

CEC se va lista la bursă

Aproximativ 20% din acţiunile CEC Bank vor fi listate pe bursă într-un termen de circa un an, argumentul fiind unul foarte simplu: transparenţă şi guvernanţă corporativă, a anunţat, joi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi24. El spune însă că a întâmpinat o anumită rezistență față de această idee din partea „mediilor socialiste”.

„Hidroelectrica – este avansat proiectul de listare la bursă şi sper să se facă în acest an, este în programul de guvernare al PNL. La fel şi CEC. Argumentul este foarte simplu: transparenţă şi guvernanţă corporativă. Avem nevoie nu numai de bani la buget, dar atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent, este mult greu să furi bani, sunt criterii de performanţă, intri în competiţie cu alte instituţii similare, deci avem numai de câştigat. Aşa au fost construite companiile puternice în lumea asta, companii listate la bursă. Toate companiile care ne plac nouă si cu care ne mândrim sunt listate la bursă, pentru că transparenţa, predictibilitatea ajută şi mulţi dintre cei care se uită poate puţin ciudat şi spun să nu facem acest lucru sunt sigur că au cumpărat o acţiune poate la Facebook, Apple sau alte companii”, a explicat Cîţu, la Digi24.

Întrebat dacă există rezistenţă în ceea ce priveşte listarea CEC pe bursă, Cîţu a răspuns: „Cu siguranţă, din partea socialiştilor de stânga. Oamenii de stânga care vor de fapt un stat mare, un stat atotputernic, o dictatură. Numai acolo există rezistenţă, din partea dreaptă vă spun că oamenii liberi, oneşti, cetăţenii privaţi doresc listarea CEC şi doresc transparenţă la CEC, dar bineînţeles de la socialişti la ce să te aştepţi la altceva decât să se opună? Ei, de fapt, dacă ar putea să naţionalizeze, aşa cum au încercat să naționalizeze Pilonul II de pensii şi i-am oprit, ar fi foarte fericiţi. Ei sunt pe naţionalizare, noi suntem pe liberalizarea pieţelor şi pe transparenţă”, a arătat Florin Cîțu.

Când se vor putea cumpăra acțiuni la CEC

În privinţa termenului în care se vor putea cumpăra acţiuni CEC la bursă, Cîţu a subliniat că nu este un proces foarte rapid, dar a promis că va începe discuţiile, inclusiv cu BNR.

„Cam un an, cam acesta este termenul; vor fi tranzacţionate pe bursă minimum 20% din acţiuni. Statul are acum 100% din acţiuni. CEC este banca deţinută de stat. Ca în orice domeniu, mai ales în sistemul bancar, competiţia este cea mai bună şi cred că ne ajută o infuzie de capital şi să avem şi acea transparenţă, să fii acolo analizat de piaţă, altfel îți faci treaba”, a explicat ministrul finanţelor.

CEC Bank este în prezent a şaptea bancă din România, deţinută integral de statul român din 1864. Comisia Europeană a anunţat, în octombrie, că a constatat că planurile României de a injecta capital în valoare de 200 de milioane euro în CEC Bank nu implică acordarea unui ajutor de stat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...