spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăEconomicCoronavirusul ieftinește combustibilii

Coronavirusul ieftinește combustibilii

În ciuda prăbușirii abrupte a cursului leului pe piața valutară, prețul combustibililor la pompă au scăzut substanțial de la începutul acestei săptămâni din cauza ieftinirii petrolului în urma temerilor că epidemia de coronavirus va duce la o recesiune globală.

Astfel, la aproape toate stațiile de benzină din Botoșani, prețul benzinei regular a coborât sub 5 lei/litru. Cel mai ieftin se putea cumpăra benzina de la stațiile Petrom, unde prețul era de 4,98 lei/litru, dar și la stațiile Socar și LukOil prețul a coborât 4,99 lei/litru. La stația Mol se vinde cea mai scumpă benzină, respectiv 5,07 lei/litru, în timp ce la Rompetrol prețul este de 5,04 lei/litru.

Și la motorina regular prețurile se apropie de pragul psihologic de 5 lei/litru. La stațiile Rompetrol și LukOil, motorina se comercializa cu 5,12 lei/litru, în timp ce la Socar prețul acesteia este de 5,14 lei/litru. Și la motorină tot Mol are cele mai mari prețuri, respectiv 5,21 lei/litru, în timp ce la Rompetrol prețul este de 5,15 lei/litru.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pentru piaţa americană, a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din 2008, în timp ce preţul ţiţeiului Brent a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni din cauza temerilor cu privire la încetinirea economiei globale.

Conform Reuters, cotaţia barilului Brent a coborât cu 3,2% la 50,5 dolari. Totodată, preţul petrolului american a închis cu 3,9% mai jos, la 44,7 dolari/baril. Evoluţia vine după ce coronavirusul s-a răspândit în tot mai multe ţări, investitorii din pieţele financiare fiind îngrijoraţi că virusul va duce la o recesiune globală.

Pe toată săptămâna trecută, petrolul Brent s-a ieftinit cu aproape 14%, cel mai mare declin săptămânal din ianuarie 2016, în timp ce cotaţia sortimentului WTI a scăzut cu mai mult de 16%, cea mai mare scădere în doar cinci zile din decembrie 2008. „OPEC+ va trebui să reducă mult mai mult producţia din moment ce preţurile rămân în cădere liberă”, spune Edward Moya, analist la compania OANDA din New York.

OPEC+, organizaţie alcătuită din OPEC şi alte câteva ţări aliate printre care şi Rusia, este aşteptată să se reunească la Viena pe 5 şi 6 martie. Surse din interiorul organizaţiei au precizat pentru Reuters că Arabia Saudită negociază o reducere a producţiei de un milion de barili/zi pentru trimestrul al doilea din acest an. Iniţial se vehicula o reducere de doar 600.000 de barili.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
14.9 °
91 %
4.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...