spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăEconomicBăncile încep să amâne ratele la plata

Băncile încep să amâne ratele la plata

Până vor lua autoritățile o decizie cu privire la ratele la bănci, unele instituții financiare au făcut-o deja de la sfârșitul săptămânii trecute.

CEC Bank este prima bancă din România care anunță suspendarea plății ratelor la toate creditele, timp de o lună, pentru toți clienții persoane fizice, potrivit Profit.ro. Amânarea la plată va fi acordată, în contextul epidemiei de coronavirus, atât pentru credite de nevoi personale, cât și pentru credite imobiliare / ipotecare și pentru carduri de credit. De suspendare vor putea beneficia toți clienții băncii de stat, în condițiile în care CEC Bank are o proporție a clientelei digitalizate mult mai mică decât în cazul altor bănci. Banca dorește să sprijine astfel clienții care vor avea dificultăți de deplasare în agențiile băncii în perioada epidemiei coronavirus. Facilitatea va fi acordată nu doar clienților aflați în carantină sau izolați la domiciliu, ci tuturor clienților persoane fizice, pentru a evita deplasări în comunitate în perioada în care autoritățile recomandă românilor să stea cât mai mult în casă.

Și Banca Transilvania a anunțat extinderea perioadei de grație până în luna mai, dar numai în cazul cardurilor de credit, unde sumele de restituit obligatoriu lunar sunt mult mai mici decât în cazul creditelor ipotecare și de nevoi personale. „Dorim să te scutim de drumuri la bancă și extindem perioada de grație la cardul tău Star Forte, până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligație de plată în lunile martie și aprilie. Prima obligație de plată o vei avea între 1-25 mai, așa cum vei regăsi informațiile în extrasul de cont”, se arată în mesajul trimis de bancă fiecărui client.

Potrivit reprezentanţilor băncii, măsura a fost luată pentru a scuti de drumuri la bancă peste 500.000 de clienţi, în contextul actual provocat de epidemia de coronavirus.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă seara că a avut discuţii cu sistemul bancar şi a cerut reprezentanţilor acestuia să găsească soluţii pentru amânarea, timp de două-trei luni, a plăţii ratelor. „Am avut discuţii informale. Şi asta a fost cerinţa mea către sistemul bancar: să găsească soluţii pentru amânarea, două-trei luni de zile, a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul Băncii Naţionale. Dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată”, a spus Cîţu la Digi 24.

Întrebat dacă această măsură va fi valabilă pentru toată lumea sau doar pentru cei aflaţi în carantină sau în izolare la domiciliu, ministrul a răspuns că nu cunoaşte detaliile, dar speră să fie extinsă la cât mai multe persoane.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
39 %
3.1kmh
90 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...