Sprijin de 30 milioane de euro pentru apicultori

0

Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2020 – 2022 este de 150,628 milioane de lei, din care 75,314 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

PNA 2020-2022 a fost adoptat în şedinţa Guvernului din data de 30 aprilie 2020.

Pentru anul 2020, suma distribuită este de 50,21 milioane de lei, pentru 2021, de 50,23 milioane de lei, iar pentru anul 2022 – 50,186 milioane de lei.

Ca element de noutate, faţă de PNA anterioare au fost stabilite măsurile de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, precum consultanţa în apicultură, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri şi perfecţionare în apicultură, achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, în vederea obţinerii fagurilor artificiali şi achiziţia de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii”, precizează Ministerului Agriculturii.

O altă completare cu privire la raţionalizarea transhumanţei şi a stupăritului pastoral vizează achiziţionarea de unelte apicole şi echipamente de protecţie precum şi mijloace de transport apicol fără autopropulsie şi de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.

De asemenea, în cadrul PNA 2020-2022 a fost inclusă o nouă acţiune referitoare la îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a acestora pe piaţă, ce constă în decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri în vederea atestării calităţii mierii. Aceste completări PNA au drept scop sporirea numărului familiilor de albine, creşterea calitativă a produselor apicole şi îmbunătăţirea indicatorilor de producţie.

Este un sprijin binevenit pentru apicultorii botoșăneni, mai ales că s-a extins plaja cheltuielilor eligibile. Guvernul a făcut un update care ține de actualitate, realitatea de zi cu zi cu care se confruntă apicultorii, iar acest lucru este foarte bine”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani, Cristian Delibaș.

În județul Botoșani, înregistrați la autoritățile agricole locale, sunt peste 500 de apicultori, care au înscrise în baza de date naţională apicolă aproximativ 40.000 de familii de albine. De asemenea, alte câteva sute de apicultori au stupi pe care, însă, nu i-au declarat.

+5 -0
se încarcă...