Șomaj în creștere în ciuda declarațiilor guvernanților (video)

0

În ultima perioadă, oficialii guvernamentali au intrat cu toate forțele în campanie electoral și încearcă să prezinte oamenilor date conform cărora criza economică generată de cea sanitară nu este tocmai atât de adâncă.

Astfel, atât ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cât și vicepremierul Raluca Turcan afirmă că numărul contractelor active în REVISAL se apropie de cel de al începutul anului, diferența fiind doar de vreo câteva sute. „Sprijinul pentru mediul de afaceri se regăsește și în încasările la bugetul de stat și în numărul de persoane cu contract de muncă existente în momentul de față înregistrate în REVISAL. Și Dacă faceți comparația între numărul de persoane cu contracte de muncă din REVISAL de la acest moment cu numărul de contracte de muncă înregistrate anul trecut, veți vedea că diferența este de doar câteva sute de persoane. Sute de persoane, nu mii, nu sute de mii, ceea ce îți arată că partea economică a fost extrem de bine ținută în frâu în plină criză”, a declarat Raluca Turcan, la Botoșani.

Doar că, în același timp, Eurostat anunța că în luna iunie, rata șomajului în România, deși sub media europeană era de 5,2%, cel mai mare nivel atins din ultimul an. De altfel, în iunie 2019, rata șomajului era de 3,8%, iar în ianuarie 2020 de 3,7%. Ulterior aceasta a început să crească lună de lună. Transpus în valori absolute, numărul de şomeri din luna iunie a acestui an a fost de 467.000 de persoane, în creştere ușoară față de luna mai, 463.000 de persoane, dar pronunțată față de aceeaşi lună a anului anterior, când erau înregistrați 343.000 de persoane.

Mai mult, analiștii KeysFin, care sunt printre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România, afirmă că rata şomajului este în creştere şi ar putea ajunge la 6,5% în acest an. „Fără o continuare/majorare a sprijinului autorităţilor în contextul unei posibile accentuări/prelungiri a crizei sanitare, la începutul lui 2021, peisajul de business ar putea arăta complet diferit”, susţin autorii analizei, arătând că ar putea crește numărul de insolvențe, ceea ce va genera și un șomaj mai mare.

Raluca Turcan a anunțat că guvernul va lua mai multe măsuri de sprijin pentru economia reală. „Trei măsuri vom adopta în această săptămână, exact în aceeași direcție de relansare economică a României, și anume: un program flexibil de muncă,…, vom infuza în economia românească 1,1 miliarde de euro și nu în ultimul rând vom adopta măsura telemuncii”, a mai spus vicepremierul României.

Deja ai votat!
se încarcă...