sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomicFermierii îi cer lui Orban să plătească mai repede despăgubirile pentru secetă

Fermierii îi cer lui Orban să plătească mai repede despăgubirile pentru secetă

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AGC) a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban şi membrilor Guvernului. Prin aceasta AGC îşi exprimă îngrijorarea că nu se cunoaşte data când fermierii vor primi despăgubirile promise pentru seceta severă din acest an şi care este cuantumul acestora. De asemenea datele din proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli sunt incerte.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Aceştia au arătat că nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăţi se vor face parţial, urmând ca diferenţa să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie. „A fost introdus un nou alineat (2) care precizează că ォîn situaţia în care sumele necesare depăşesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii schemei de ajutor de statサ. Cum puteţi sugera că sumele nu acoperă suma estimată iniţial dacă public aţi afirmat că există, chiar dacă nu este menţionată expres?”, întreabă agricultorii.

„Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri”

Ei susţin că situaţia de secetă extremă a fost semnalată încă din luna martie și că au acceptat din partea autorităţilor să primească ajutoare mai mici, cu condiţia să fie acordate rapid. „Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil şi faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puţin, nu avem cu ce să plătim şi nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră. Înţelegem criza cauzată de Covid şi situaţie economică a României şi de aceea am acceptat cuantumurile exprimate în mod public de dumneavoastră, între 772 lei şi 1.002 lei în funcţie de cultură, cu condiţia să fie acordate rapid”, potrivit documentului citat.

Potrivit datelor prezentate de Alianţă, au fost afectaţi de secetă 34.647 fermieri şi 1,1 milioane de hectare aferente culturilor de toamnă şi circa 1,5 milioane de hectare acoperite cu culturi de primăvară.

În scrisoare nu se specifică nimic despre faptul că fermierii nu și-au încheiat polițe de asigurări pentru secetă, deși există o măsură de finanțare prin AFIR care acoperă aceste cheltuieli și nici faptul că sunt zone irigabile unde fermierii, pentru că nu și-au făcut rețeaua secundară pe terenurile pe care lucrează nu au udat culturile.

La Botoșani s-au constituit zece comisii care vor trebuie să evalueze în următoarele trei săptămâni efectele secetei pedologice prelungite asupra culturilor.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
câțiva nori
29.4 ° C
29.9 °
28.9 °
28 %
3.5kmh
15 %
sâm
32 °
Dum
28 °
lun
30 °
mar
33 °
mie
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...