spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomicCriza mondială bate la ușă

Criza mondială bate la ușă

♦ Argentina a evitat la limită falimentul Australia, a cunoscut prima recesiune după 30 de ani, iar Costa Rica cere ajutorul FMI

Argentina a reuşit să ajungă la un acord privind restructurarea unor datorii în valoare de 66,13 miliarde de dolari, ceea ce îi permite să evite intrarea în incapacitate de plată (default), transmite AFP.

După patru luni de negocieri intense cu creditorii, deţinătorii de obligaţiuni echivalente cu 93,55% din bonurile eligibile au aderat la propunerea de schimb formulată de guvernul argentinian. În ultimele zile am lucrat din greu la condiţiile unei oferte care s-a bucurat de o acceptare masivă din partea creditorilor noştri, ca urmare a procesului de dialog din ultimele luni”, a declarat ministrul Economiei, Martin Guzman.

Obligaţiunile în valoare de 66,13 miliarde de dolari emise sub legislaţie străină, care fac obiectul restructurării, reprezintă aproximativ o cincime din totalul datoriei argentiniene, care se ridică la 324 miliarde de dolari, adică 90% din Produsul Intern Brut. Termenul limită pentru a adera la oferta de schimbare a titlurilor a expirat. Potrivit ministrului Economiei, această restructurare va permite Argentinei să îşi reducă povara datoriei cu 37,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care rata dobânzii pentru noile obligaţiuni va coborî de la 7% pe an la 3,07%. „Aceasta ne va da un orizont economic suficient pentru a genera politicile care să fie durabile şi să permită dezvoltare”, a adăugat Martin Guzman.

Acest acord de restructurare este o victorie importantă pentru Argentina, a treia mare economie din America Latină, având în vedere că autorităţile încearcă să evite cea de a noua intrare în incapacitate de plată şi să relanseze o economie care este în al treilea an de recesiune şi ar urma să se contracte cu 12,5% pe an.

De asemenea, succesul acestei restructurări ar trebui să faciliteze şi negocierile pentru un nou acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după cel convenit de Argentina în 2018 pentru un împrumut de 57 miliarde de dolari, din care au fost deblocate 44 miliarde de dolari.

Australia, în recesiune după 30 de ani

Australia a intrat în prima sa recesiune din 1991, cu o reducere de 7% a economiei sale în al doilea trimestru, din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unor cifre oficiale citate de AFP. Este cea mai rapidă contracţie înregistrată vreodată într-un trimestru în ţară, după ce a cunoscut 30 de ani de creştere continuă, depăşind-o pe cea declanşată de criza financiară din 2008, potrivit Biroului australian de statistici. O ţară intră în recesiune când se înregistrează două trimestre negative, iar economia australiană a scăzut cu 0,3% în primul trimestru.

Costa Rica cere ajutor de urgență de la FMI

Guvernul din Costa Rica a anunţat că a solicitat FMI un instrument de asistenţă financiară în sumă de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocată de pandemia Covid-19, informează agenţia EFE.

Preşedintele Băncii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, şi ministrul Finanţelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita „începerea negocierilor pentru un acord de asistenţă financiară pe trei ani”. „Acordul ar oferi o ancoră politică planurilor noastre de consolidare fiscală pentru perioada necesară în vederea obţinerii unui excedent primar şi situării datoriei pe o clară traiectorie descendentă, în plus faţă de faptul că este necesar pentru a asigura o viguroasă recuperare economică după pandemie şi o mai bună traiectorie de creştere economică pe termen mediu”, se menţionează în scrisoarea Guvernului către FMI.

Conform datelor Băncii Centrale, Costa Rica va suferi o cădere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, în timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB şi datoria la circa 70% din PIB. „Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central în condiţii favorabile şi va permite accesul la resurse financiare adiţionale din partea organismelor financiare internaţionale”, a spus ministrul Finanţelor. 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...