Piața petrolului își revine foarte lent

0

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anticipat o redresare modestă a preţului petrolului în 2021, pe baza unei cererii reduse şi a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor şi al oamenilor, relatează CNBC. „Prognoza mea pentru 2021 este puţin mai modestă decât cea a Goldman Sachs. Prevăd intervalul de 50-55 dolari pe baril, ca preţ mediu pentru anul viitor. Dar ne putem aştepta la volatilitate pe piaţă”, a declarat Novak. Goldman Sachs a publicat săptămâna trecută o notă care prevedea că ţiţeiul Brent va urca la 65 dolari pe baril până în al treilea trimestru al anului viitor. „Viitoarea redresare va fi mult mai lentă. Nu va fi tendinţa rapidă pe care am observat-o în primele luni. În principal, asta datorită transformării generale şi schimbărilor în bilanţul energetic şi în comportamentul consumatorilor”, a susţinut Novak.

Ministrul a remarcat scăderea călătoriilor de afaceri şi trecerea la conferinţe digitale, lucrul de acasă, toate acestea reducând călătoriile şi, prin urmare, cererea de petrol. „Acest lucru transformă în mod clar echilibrul energetic şi va avea un impact asupra recuperării cererii. Am dori să producem mai mult pentru a sprijini redresarea economică, dar suntem constrânşi de cererea limitată. Şi rata creşterii sale este, de asemenea, limitată”, a mai spus ministrul rus, adăugând și că „ponderea în creştere a surselor de energie non-carbon” în mixul energetic va contribui, de asemenea, la o recuperare mai lentă a petrolului pe termen lung.

Preţurile petrolului au scăzut cu mai mult de 3%, Brent închizând săptămâna la 42,67 dolari pe baril, sub presiunea burselor în scădere şi a temerilor legate de cerere, din cauza redresării economice lente.

Deja ai votat!
se încarcă...