vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomicParlamentarii au eliminat capitalul social minim pentru SRL-uri

Parlamentarii au eliminat capitalul social minim pentru SRL-uri

Camera Deputaţilor a dat votul decisiv pentru un proiect de lege care elimină obligaţia capitalului social minim pentru SRL-uri.

Proiectul de lege prevede eliminarea capitalului social minim de 200 lei în cazul SRL-urilor, având în vedere că în contextul anual această sumă este una insignifiantă raportată la evoluția economică a României.

Mai mult, capitalul social, deși este amintit drept „gajul general al creditorilor chirografari” nu este ținut ca o rezervă la dispoziția eventualilor creditori. El nu reprezintă nimic altceva decât un alt element în bilanțul societății (respectiv o datorie a societății față de asociați, care în cazul lichidării, după satisfacerea tuturor celorlalte datorii, ar reveni înapoi asociaților), se arată în expunerea de motive a proiectul adoptat de deputați.

În acest sens, impunerea unui prag minim și a prezentării foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în vederea înregistrării unei firme, fără vreo consecință practică ținând cont de faptul că banii pot fi cheltuiți apoi în demersurile afacerii.

Eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social

Studiile realizate cu privire la pragurile minime de capital social arată că acolo unde ele sunt mici sau insignifiante, precum cazul României, acestea nu reprezintă niciun indicator relevant pentru firmă. Acest lucru este cu atât mai mult adevărat acolo unde fondurile subscrise drept capital social pot fi apoi imediat retrase și utilizate precum acoperirea cheltuielilor firmei, așa cum este cazul României. Pentru aceste motive, inițiatorii propun eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social cu privire la SRL-uri, vărsarea să fie înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedura de înregistrare, precum și cu privire la sancționarea administratorilor care încep operațiunile în numele SRL-urilor înainte de vărsarea capitalului social.

Proiectul de lege, care va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Obligaţia unui capital social minim nu mai există nici în ţări precum Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, SUA sau China.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...