Violeta Alexandru vrea să desființeze Inspecția Muncii

0

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că va desființa Inspecțiile Teritoriale de Muncă (ITM), nemulțumită de modul în care acestea își fac datoria.

Evaluarea mea – pe care tocmai am terminat-o, cu privire la Inspecția Muncii îmi arată că această instituție nu poate fi reformată prin decizii punctuale. Trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie. Am încercat o serie de schimbări. Nu merge. Păcat de cei care muncesc în această instituție”, a scris Violeta Alexandru pe pagina ei de socializare.

Aceasta a mai precizat că Inspecția Muncii și-a votat, prin Parlament, o lege de funcționare și că tot acolo legea trebuie schimbată, atunci când se va putea. „Mă uitam la cât sunt de indiferenți după ultima solicitare a Prim-Ministrului de a intensifica acțiunile de control pe Covid. Sunt, în schimb, experți în prezentare de statistici. Mi-am format ochiul în a depista tacticile administrației, una dintre ele fiind aceea de a te «împacheta» prin prezentarea de statistici, situații. Cine se lasă împachetat”, a mai scris ministrul Muncii.

Directori de case de pensii puși pe liber

Aceasta afirmă că nu este interesată să lege prietenii în administrație, că nu susține pe nimeni dacă nu face treabă. O interesează să creeze cadrul corect pentru cei care vor să facă ceva, să iasă din starea de confort și să muncească cu rezultate vizibile. „E cam târziu pentru România să rateze și un an fără să se facă treabă”, a subliniat ministrul. Într-o altă postare a anunțat că va da afară o serie de directori ai caselor teritoriale de pensii, pe care-i consideră neperformanți. Este vorba de cei de la Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara (Petroşani), Giurgiu şi Gorj, precum şi din toate sectoarele Capitalei.

„Am cerut Preşedintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante… Toate termenele de înţelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanţă în folosul cetăţeanului, este mai bine să se retragă. Cine vorbeşte urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujbă la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situaţii) să ştie că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ şi că sunt protejaţi. Nu. Îmi asum. Am avut toată înţelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aştept. Performanţă! Empatie faţă de nevoile pensionarilor! Respect pentru fiecare leu din salariu câştigat din banii celor care contribuie sau au contribuit de-a lungul vieţii!”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Decizii luate până la finele săptămânii

Violeta Alexandru anunţă că până la sfârşitul săptămânii va lua decizii referitoare la directorii caselor de pensii care au restanţe în condiţiile în care au trecut opt luni de când a solicitat rezolvarea problemelor. „Vreau performanţă la Ministerul Muncii… Dacă jumătate dintre casele judeţene de pensii din ţară reuşesc să se organizeze (cu personal, poate, insuficient; mulţi dintre aceşti colegi care au performat nici nu şi-au pus problema să îmi prezinte greutăţile, şi-au văzut de treabă) şi nu au restanţe în soluţionarea dosarelor de pensii înseamnă că #sepoate. Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit şi, mai ales, pentru că nu mă interesează funcţia, cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistenţelor mele, au în continuare restanţe… Acum tragem linie”, a conchis ministrul Muncii.

Deja ai votat!
se încarcă...