vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomicNoi întârzieri pentru operaționalizarea caselor de marcat inteligente

Noi întârzieri pentru operaționalizarea caselor de marcat inteligente

Conectare a caselor de marcat inteligente la servere dedicate ale Fiscului mai are de așteptat. Reprezentanții Ministerul Finanţelor Publice (MFP) anunță că acest proces se va finaliza în prima parte a anului viitor.

„Avem câteva procese pornite la nivelul ministerului, la nivelul ANAF mai ales, şi aş menţiona aici doar conectarea caselor de marcat inteligente la servere, la un soft care a început să proceseze deja aceste date. Este un proces pornit după ani îndelungi de aşteptare, cu situaţii pe care le cunoaşteţi foarte bine, în care existau comercianţi sancţionaţi sau pasibili de amendă, deşi, pe de o parte, nu aveau de unde să-şi cumpere astfel de case de marcat, pe de altă parte şi dacă le aveau, acele date nu plecau nicăieri. Deci, într-un timp record s-a reuşit identificarea serverelor pentru prelucrarea acestor date şi stocarea lor, respectiv softul pentru transmiterea efectivă a datelor. Într-o etapă ulterioară, vom avea şi soluţii avansate de analiză. Cu certitudine vom vedea primele efecte anul viitor. Avem previzionat să încheiem acest proces în prima parte anului viitor”, Sebastian Burduja, secretar de stat în MFP.

În urmă cu opt luni, șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, vorbea despre finalizarea interconectării caselor de marcat în acest an. „Se fac eforturi pentru ca lucrurile să se întâmple cât mai curând posibil. Aţi auzit-o şi din declaraţiile publice ale domnului ministru (n.r. – Florin Cîțu)”, spunea, atunci, Mirela Călugăreanu.

Sebastian Burduja a admis întârzierea, motivând că „în practică, aşa cum se întâmplă de multe ori, dai de diverse probleme şi probabil că va trebui să extindem acest calendar”.

Văzute ca principală măsură de combatere a evaziune, noile case de marcat cu jurnal electronic sunt inoperabile încă din cauza faptului că sistemul informatic al Fiscului este depășit. Foarte mulți comercianți nu le-au achiziționat sau nu le-au pus în funcțiune, deși termenele legale s-au depășit de mult, pentru că știu că nu pot păți nimic.

Sistemul pentru conectarea caselor de marcat în timp real cu Fiscul nu este operațional

În prezent, sistemul informatic al ANAF necesar pentru conectarea caselor de marcat în timp real cu Fiscul nu este operațional. Atât guvernul Dăncilă, cât și guvernul Orban îl anunțau ca fiind prioritar. Acest lucru nu este posibil, deoarece sistemul informatic al ANAF este depășit, fiind la nivelul anului 2008, iar toate cârpelile făcute până acum nu permit mai mult de 9.000 de accesări simultan pe servere, ceea ce este extrem de puțin la nivel național, mai ales în perioadele de vârf, de transmitere a datelor. De aici și desele căderi ale sistemului informatic al Fiscului.

În prezent, firmele care au noile tipuri de aparate fiscale, cu jurnal electronic, transmit datele către ANAF lunar, prin intermediul unui formular, fără ca aceste case de marcat să-și justifice existența.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...