sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomicBugetul, armă de luptă politică pe Facebook

Bugetul, armă de luptă politică pe Facebook

♦ PSD și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, au declanșat în ultimele zile un adevărat război pe marginea datoriilor publice și a bugetului. ˂br˃ ♦ Miza bugetului pe 2021 este foarte importantă, pentru că din construirea lui se poate vedea intenţiile guvernului, în sensul majorează sau pensiile şi alocaţiile, creşte sau nu taxele sau va opera disponibilizări.

Bugetul și datoriile țării au devenit principalul subiect de luptă politică pe rețelele de socializare.

Săptămâna trecută, grupul de comunicare al PSD a postat pe paginile de Facebook al partidului un material, potrivit căruia, în primele 11 luni ale acestui an, în mandatul ministrului Finanţelor, Florin Cîțu, România a împrumutat 85 de miliarde de lei, amanetând viitorul țării. În postare, Executivul condus de Ludovic Orban, este denumit „Guvernul care s-a împrumutat pe o sută de ani” !

„85 de miliarde împrumutaţi de Cîţu în 11 luni. Cîţu este un şarlatan! Ministerul Finanţelor Publice a publicat abia acum, cu mare întârziere, cifrele privind datoria guvernamentală în PIB. Record istoric absolut în România. Ponderea datoriei în PIB făcută de Cîţu a crescut de la 34,6% din PIB în octombrie 2019 la 42,8% din PIB în august 2020. Datoria guvernamentală a depăşit 450 de miliarde de lei. Plus 85 miliarde de lei în doar 11 luni la datorie, faţă de plus 79 miliarde lei în doi ani şi zece luni de guvernare social democrată. În 11 luni cât în trei ani”, menţionează PSD într-o postare pe Facebook.

Cîțu dă vina pe împrumuturile făcute de PSD în trecut

Replica lui Florin Cîțu nu s-a lăsat mult așteptată și a venit tot pe Facebook. Ministrul Finanțelor susține că România trebuie să plătească în acest an aproape 50 de miliarde de lei datorii făcute de PSD în perioada când economia globală era pe creştere. Potrivit acestuia, peste câteva zile trebuie achitată o sumă de 10 miliarde de lei în contul unui împrumut din august 2017.

„Marcel Ciolacu, veţi plăti toţi pentru distrugerea economiei! PSD a distrus economia României. În 2020 trebuie să plătim aproape 50 de miliarde de lei datorii făcute de PSD în perioada când economia globală avea creştere economică. Ca să fie clar, aproximativ 50 de miliarde doar în 2020. Peste câteva zile trebuie să plătim aproape 10 miliarde de lei pentru un împrumut făcut de Dragnea şi Ciolacu în august 2017. Nu era nicio criză economică. Din contră. Economia globală o ducea foarte bine. În loc să reducă cheltuielile, PSD, total iresponsabil, a crescut deficitul bugetar şi împrumuturile… Este îngrozitor cum şi-au bătut joc de România. Din punctul meu de vedere, aşa arată o strategie premeditată de distrugere a economiei naţionale şi pentru asta vor răspunde toţi”, a arătat Florin Cîţu.

Ministrul Finanțelor vrea comisie parlamentară de anchetă

Și lucrurile nu s-au oprit aici, ministrul Finanţelor anunțând că va solicita viitorului Parlament, în care speră că va avea majoritate, o comisie de anchetă pentru execuţia bugetară din perioada 2017 – 2019, acuzând subminarea economiei naţionale de către „Ciolacu şi gaşca lui”. El motivează această comisie prin faptul că, în acea perioadă, România a fost singura ţară din UE în care a crescut deficitul bugetar, iar veniturile din taxele suplimentare introduse la momentul respectiv au fost deturnate. „Vă garantez că vor plăti toţi – Ciolacu, Grindeanu, Tudose etc”, încheie postarea Florin Cîţu.

 PSD susține că liberalii ascund că vor să crească TVA

PSD nu a rămas dator și a reacționat sâmbătă, tot pe Facebook, social-democraţii susţinând că PNL nu prezintă bugetul pe anul 2021 înainte de alegeri pentru ca românii să nu vadă „ce-i aşteaptă” dacă liberalii rămân la guvernare. „Conform economiştilor uneia dintre cele mai mari bănci din România, pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul ar merge mai degrabă pe majorarea TVA, pentru că măsura s-ar putea aplica rapid şi ar avea un efect imediat, întrucât TVA e cel mai uşor de colectat… Majorarea TVA s-ar vedea însă în proiectul de buget. De aceea PNL nu respectă Legea nr. 500/2002 şi nu prezintă bugetul pe anul următor înainte de alegeri! Pentru ca românii să nu vadă ce îi aşteaptă dacă PNL rămâne la guvernare”, au scris reprezentaţii PSD.

 Lege citată greșit de social-democrați

 

PSD precizează că potrivit legii, cel mai târziu la 15 octombrie Legea bugetului de stat pe anul viitor trebuie supusă dezbaterii şi adoptării Parlamentului.

Acelaşi subiect este abordat şi de liderul social-democrat Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare. „Să rămână scris! Orban, 24 octombrie 2020: «Premierul e desemnat de partidul care câştigă alegerile». Aşa este! Iar premierul va fi de la PSD! În schimb, PNL va rămâne cu traseiştii, impostorii şi penalii, Ludovic! Şi, totuşi… când ai de gând să prezinţi public bugetul României?! Dacă nu aduce austeritatea, de ce îl ţineţi ascuns?!”, notează Ciolacu pe Facebook.

Ce uită comunicatorii PSD și Marcel Ciolacu este că Legea finanțelor publice, la care fac referire, a fost modificată printr-o Ordonanță de Urgență de Guvernul Ponta I în septembrie 2012, pe atunci PSD, prin care a mai fost introdus un articol, 35^1, care, la litera a), prevede că, în cazul în care alegerile generale sunt pe finalul anului, așa cum sunt de fapt în România, Ministerul Finanțelor „întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern”. Deci, adică după alegeri.

«De ce nu prezintă PNL bugetul pe 2021?» Pentru că este ILEGAL!”

Tocmai această prevedere a fost invocată în răspunsul său de pe Facebook de ministrul Finanțelor. „Un cadou pentru PSD-işti! Am văzut atât de mult zbucium în tabăra socialistă după mesajul meu de ieri (n.r. – vineri) şi mi s-a făcut milă. Ştiu sigur că nu ar trebui, dar astăzi (n.r. – sâmbătă) mă simt generos. Aşadar, care este răspunsul la întrebarea «De ce nu prezintă PNL bugetul pe 2021?» Pentru că este ILEGAL!”, a menţionat Florin Cîţu, citând în întregime articolul din lege și încheind: „Asta se întâmplă când trei ani de zile ești preocupat DOAR de furat și de schimbat legile justiției ca să nu mergi la pușcărie pentru că ai furat. Nu ai timp să citești legile modificate tot de oamenii tăi”.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...