Creator de jocuri video cu studio în Botoșani, în topul național după cifra de afaceri

Anul trecut Amber Studio, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri video, a deschis un nou birou în Botoşani. 2019 a devenit anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa, intrând în Top 10 companii de profil ce activează în România, arată datele studiului anual al Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

Industria dezvoltatoare de jocuri video- Cifră de afaceri în creştere

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România, în care activează peste 6.000 de specialişti, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior. La nivel general, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat, anul trecut, afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu 14,65%, comparativ cu datele din 2018. Pe parcursul anului anterior, industria dezvoltatoare de jocuri video s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create şi în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming.

Astfel, Ubisoft Bucureşti a avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea „Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint”, cu 200 de români implicaţi în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la Bucureşti. Totodată, biroul Ubisoft din Bucureşti a lucrat şi la jocul „Watch Dogs: Legion”, ce va fi lansat pe data 29 octombrie 2020.

În acelaşi timp, Electronic Arts România şi-a adus contribuţia la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale.
Cifra de afaceri înregistrată în cursul anului trecut a provenit de la cele mai mult de 100 de studiouri ce activează pe piaţa locală, dintre acestea 59% fiind localizate în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov, iar restul în oraşele mici ale ţării.

Peste 6000 de specialişti activează în industria de gaming

În prezent, în industria de profil în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. De asemenea, 10,3% din totalul acestor studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.

Cele mai importante zece companii româneşti, în 2019, după cifra de afaceri, sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco şi Those Awesome Guys.

Deja ai votat!