spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăEditorialDincolo de aparenţe - Marius ILINCARU, jurnalist

Dincolo de aparenţe – Marius ILINCARU, jurnalist

România, la fel ca întreaga lume, traversează o furtună economică fără precedent din cauza pandemiei provocate de coronavirusul Covid-19. Orice ziar deschizi, pe orice canal TV te uiţi sau orice post de radio asculţi nu găseşti altceva decât ştiri despre efectele dezastruoase ale crizei. Multe dintre ele sunt adevărat, altele sunt exagerate, altele chiar nu au nici o legătură cu realitatea, deoarece, ca-n orice criză, apar şi şmecherii atunci când apele sunt tulburi.

Un exemplu este cel referitor la industria turismului. Categoric ea a avut de suferit, dar oare chiar toţi operatorii sunt puşi la pământ?
Probabil că majoritatea celor din agroturism, în special cei din Bucovina, au avut de suferit din cauza blocării activităţii în perioada Paştelui, una dintre cele mai bănoase ale anului pentru ei. Totuşi, multe dintre pensiuni au fost transformate în locuri de carantinare pentru care statul a plătit, destul de generos, 280 de lei pe zi, cazare şi masă, bani pe care cu greu îi puteau obţine în afara săptămânii de la Paşti. Potrivit reglementărilor, locurile de carantinare trebuiau să fie în afara aglomerărilor urbane, dar s-a ajuns şi acolo din cauza afluxului mare de români întorşi din străinătate. Acum, întreb şi eu, când vreun hotel din Botoşani ar fi avut grad de ocupare spre 100% în martie şi aprilie? Când şi câte hoteluri şi-ar fi permis să vândă aceste locuri la preţurile plătite de guvern, mai ales în această perioadă?
E drept că majoritatea restaurantelor şi barurilor au avut de suferit, dar multe dintre cele care au bucătărie au trecut pe catering şi au mai compensat din pierderi. Despre crâşmele ordinare, numai de bine, poate că aşa s-au mai potolit un pic şi beţivii! Iar ăsta e un câştig mai mare pentru societate.
Probleme acuză şi marile firme. Da, multe, care lucrează cu parteneri din străinătate, au avut probleme, dar nu toate. Unele dintre cele care şi-au suspendat activitatea au devansat perioada de remont pe care, de obicei, o aveau programată în vară. Aşa şi-au optimizat cumva activitatea în acest an, diminuând şi o parte din pierderi.

Nu încerc să neg că nu sunt şi nu vor fi efecte economice ale crizei de coronavirus, dar haideţi să nu absolutizăm totul şi să aruncăm toată vina în spatele Covidului, aşa cum facem acum cu majoritatea morţilor din spitale. E drept că aceştia au contactat virusul, dar uităm sau trecem cu vederea că, din nefericire, multe dintre victime aveau boli grave asociate şi că ar fi murit în scurt timp şi fără să fi avut Covid. Aşa e şi în economie.

Acum ne plângem că deficitul va fi uriaş, că vom avea scădere economică în acest an, că va creşte şomajul, etc. Realitatea e că economia României arăta prost încă de la începutul anului. Au lăsat-o într-o stare proastă pesediştii şi au băgat-o cu totul în groapă peneliştii.

M-am săturat ca de 30 de ani să aud doar de proasta moştenire, ca guvernanţii să încerce să-şi justifice incompetenţa pe cei care i-au precedat. Liberalii probabil că vor mai fi cauţionaţi de mulţi români din cauza pandemiei de Covid, dar vor ajunge şi ei la fel de urâţi precum predecesorii lor. Investitorii străini au fost primii care au realizat acest lucru, iar în ianuarie şi februarie, când nu se prea vorbea de Covid pe la noi, au adus în România cu 70,86% mai puţini bani decât în perioada similară a anului trecut. În termeni absoluţi vorbim de 409 milioane de euro în ianuarie-februarie 2020, comparativ cu 1,404 miliarde de euro în perioada similară din 2019.

Economia e complexă, iar interpretările ei sunt foarte diverse mai ales acum, în perioadă preelectorală, când toţi vor să câştige. Chiar cu orice preţ!

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
40 %
4kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...