spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăEditorialSoluții și bani există - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Soluții și bani există – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Suntem pe val. Pe valul cinci, mai exact, iar asta nu e genul de veste care să ne bucure, ba dimpotrivă. Peste șaizeci de mii de români și-au pierdut viața pe motiv de Covid. De fapt asta vor autoritățile să credem, că vinovată de ceea ce se întâmplă e viroza chinezească. Și românul de rând, desigur. Aleșii nu-și reproșează decât că pandemia s-a întâmplat în mandatul lor și din cauza asta președintele Iohannis nu are guvernul lui în varianta la care a visat. Vinovați pentru miile de morți cu zile din spitale? Nu există. De ce să existe? Doar trăim în România și autoritățile au luat toate măsurile necesare. Acele autorități care sunt luate prin surprindere de puțină zăpadă în ianuarie. Și ăștia au pretenția că pot gestiona eficient o pandemie…

Eficiența există, însă doar când vine vorba de tocat banii publici și, s-avem pardon, asta nu e eficiență. E hoție pe față. Cetățenii plătesc, statul cheltuie și românii trăiesc bine prin reprezentanți. Iar în acest vălmășag, autoritățile cu pretinsă competență în domeniu susțin că vina pentru situație aparține doar cetățeanului care refuză să se vaccineze în condițiile în care vaccinarea este unica soluție. Până și președintele amator de golf a renunțat la o excursie să poată spune câteva cuvinte pe tema asta.

Totuși, evoluția evenimentelor e în măsură să-i contrazică pe cârmuitori. Vaccinarea nu e unica soluție și nici măcar cea mai bună. Cea mai bună soluție este un sistem medical viabil, cu spitale dotate și medici bine pregătiți, ori tocmai așa ceva ne lipsește. La doi ani de la debutul nebuniei, sistemul medical nu a înregistrat cine știe ce îmbunătățiri. Dotarea spitalelor s-a făcut mai ales din donații, iar banii de la buget s-au tocat pe achiziții la suprapreț sau complet inutile. Unde sunt izoletele de altădată? Costau cât o mașină și au fost cumpărate din străinătate, în timp ce producătorii autohtoni acuzau că ofertele le-au fost refuzate.

Din păcate, cunosc mult prea mulți oameni care au făcut Covid în ciuda faptului că s-au vaccinat. Da, am mai auzit treaba aia cu forma mai ușoară, dar ce te faci cu cei care au murit după vaccinare? Și nu vorbesc din auzite, un bun prieten a murit după ce s-a vaccinat anticovid. Specialiștii au decis că, de fapt, era deja bolnav și vaccinul peste boală era total contraindicat. Și așa stând lucrurile, mă întreb de ce anume autoritățile nu-i testează pe cetățenii care se vaccinează. Imunizarea artificială ar trebui să înceapă în cabinetul medicului de familie care are acces la dosarul medical și este în măsură (obligat aș spune) să recomande o serie de investigații și analize. Nici pomeneală de așa ceva; populația este invitată la înțepat și cam atât. Nimic despre spitale sau medicație.

Și, că tot veni vorba de analize medicale, nu e firesc ca măcar după două doze de vaccin să se ofere cetățeanului un set de analize gratuite dacă nu se oferă înainte de imunizare? Așa, să se vadă care e diferența între înainte și după, măcar în cazul categoriilor vulnerabile. Nu poți cere omului să bage a treia doză, pe a patra sau chiar mai multe fără să oferi vreun interes pentru starea lui de sănătate. Sunt necesare analize, dar cine să le recomande? Autoritățile? Mai degrabă dau tichete de alimente decât analize. Nu de alta, dar analizele serioase costă corespunzător și statul nu are bani de aruncat aiurea.

Campania de vaccinare e un fiasco, așa cum a fost și aprecirea președintelui, conform căreia s-au vaccinat mulți români, păcat că sunt prea puțini. Și asta e doar vina autorităților, care încearcă să ne convingă că singura soluție e vaccinarea, ignorând rolul spitalelor bine dotate. Nu se oferă analize și nici măcar amărâtele de măști pentru categoriile expuse. Elevii și profesorii, de pildă, trebuie să vină cu mască de acasă. Câte măști se puteau cumpăra cu cele o sută patruzeci de milioane de euro aruncate pe izolete? Sau câte analize se puteau plăti? Suficiente cât numărul victimelor Covid să fie mult mai mic. Erau bani, se putea, dar dacă nu s-a dorit…

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...