miercuri, mai 15, 2024
AcasăEditorialBătuta pe loc - Virgil COSMA, jurnalist

Bătuta pe loc – Virgil COSMA, jurnalist

România ratează în rafale țintele negociate cu Uniunea Europeană în Planul Național pentru Redresare și Reziliență, pe cale de consecință și tranșele de bani pe care este îndreptățită să le absoarbă din fondurile Uniunii. Pe alte câteva directive ale UE, țara se află în procedură de infringement, adică suportă sancțiuni financiare până la respectarea măsurilor convenite anterior, prin votul europarlamentarilor români sau acte semnate de guvernul de la București.

Rezolvarea prin negocieri a acestor neînțelegeri – până la urmă firești, că nu spune nimeni să aplicăm orbește tot ceea ce inventează funcționarii de la Bruxelles, fiecare țară are un specific al ei – ar trebui să fie cea mai importantă preocupare imediată a legislativului și executivului de la noi. Fiindcă de banii din PNRR depind investițiile care asigură o dezvoltare sănătoasă și durabilă a economiei țării, implicit a nivelului de trai al cetățenilor ei.

Și ce fac marii bărbați de stat, puși acolo de popor să-i lumineze calea? Se bat pe ciolan. Negociază o rotativă guvernamentală caraghioasă, inventată tot de ei ca să ajungă câte-o ciosvârtă fiecăruia dintre meseni. Târguiala asta, care paralizează actul de guvernare și creează sincope greu de trecut în relația cu UE, durează deja de vreo două luni. Miza este, ca de obicei, foarte mare, fiind vorba despre accesul la resurse. Liderii celor trei partide din arcul guvernamental, secondați de rechinii din planurile doi și trei, trebuie să asigure belșugul pentru armatele de atârnători, dar și pentru enormul aparat administrativ pe care îl controlează.

În ceea ce privește împărțirea portofoliilor între PSD, PNL și UDMR, încă nu au apărut public eventualele variante luate în calcul , dar nici mare interes nu stârnesc asemenea informații. Spre deosebire de situații precedente, când părea că este important cine ce portofoliu preia, de data aceasta părerea aproape unanim răspândită este că nu contează, fiindcă toți, chiar și maghiarii, par a fi o apă și-un pământ, reprezentanți ai unui partid unic condus energic din umbră de serviciile așa zise secrete.

Ciolacu vrea să-l mențină pe Grindeanu la transporturi, pe Rafila la sănătate și pe Neacșu la Secretariatul General al Guvernului (SGR), acesta din urmă fiind locul din care pleacă formulările finale pentru toate hotărârile de guvern. În rest, se dau lupte grele, Tudose – fostul premier al rușinii cu șeful executivului japonez – vrea apărarea, Firea vrea să rămână în fruntea sinecurii anume inventate pentru ea – stufosul și inutilul minister al familiei, în timp ce Budăi (muncă), Spătaru (economie) și Daea (agricultură) s-ar afla pe făraș.

La liberali treaba e și mai încurcată: bătălia e pe față între liderii regionali, cei care fac treabă și aduc voturi, mai ales în Ardeal, și tabăra prezidențială, cea care face jocurile de influență din spatele cortinei. Aurescu (externe), Cadariu (turism), Boloș (fonduri europene), Popescu (energie) și Predoiu (justiție) sunt pe lista de epurări, în timp ce Rareș Bogdan vrea un minister sau postul de vicepremier, Alina Gorghiu vrea la externe, Burduja și Nazare vor la finanțe, iar Motreanu vrea la interne, de unde Bode va fi probabil, în sfârșit, îndepărtat.

Inutil să reiau aici lista gafelor, a cedărilor interesate la presiunile grupurilor de interese, a desconsiderării recomandărilor europene pe care toți cei propuși pentru a fi înlăturați le-au făcut de-a lungul nefastei lor prezențe în guvern, presa le-a relatat pe larg. Cu totul dezamăgitor este că pe lista numelor propuse nu se află vreunul care să ofere garanția că va proceda altfel. Dimpotrivă, avem certitudinea că România va continua să joace cu sârg strămoșeasca „bătuta pe loc”.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
7.7 ° C
7.7 °
6 °
82 %
2.4kmh
100 %
mie
15 °
joi
17 °
vin
17 °
sâm
16 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...