spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăEditorialZicem ca ei și facem ca noi - Virgil COSMA, jurnalist

Zicem ca ei și facem ca noi – Virgil COSMA, jurnalist

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Adică cele mai puternice și dezvoltate 34 state, care dețin 60 la sută din economia mondială, și 70 la sută din comerțul mondial, deși au doar 20 la sută din populația lumii. România a făcut cerere să fie primită dar, ca la NATO și UE, trebuie să dovedească întâi o sumă de realizări până să fie cooptată. Una dintre ele este optimizarea companiilor de stat, despre care toată lumea știe că sunt ineficiente, acela fiind raiul ploșnițelor politice.

Dacă e ordin de la stăpânire, se execută, să trăiți, cu plăcere! Cum altfel decât în stil tipic românesc: mai facem o comisie, un organism, cu salarii uriașe, peste nivelul occidental, în care să băgăm toate sărmanele neamuri, pile și amante care rămăseseră pe dinafară, în stilul pe care toate guvernele post-decembriste l-au clasicizat deja: zicem ca ei și facem ca noi. Se înființează, așadar, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi un corp al administratorilor. Aici ar trebui să urmeze un hohot de râs homeric, pentru că știm deja ce va fi și cum va funcționa această nouă sursă de sinecuri guvernamentale.

Din vorbe, sună foarte capitalist. Se va face separarea funcției de reglementare de funcția de coordonare a proprietății statului, prima va fi exercitată de către Ministerul Finanțelor, iar a doua de către AMEPIP. Conform indicațiilor OCDE, politica de participare a statului în economie ar trebui să definească criterii explicite și reglementări clare pentru consiliile de administrație, conducere, auditori și alte părți cheie interesate, cu stabilirea responsabilităților. În realitate, proiectul de lege gândit de ai noștri pune sub control unic, acum PSD, toate companiile și regiile autonome cu capital de stat, toate firmele controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltare intra-comunitară, practic o re-centralizare de tip comunist.

Bineînțeles că această nouă agenție guvernamentală este deja măr al discordiei în coaliție. Ciolacu, spune despre AMEPIP că este un lucru bun, fiindcă „așa este în toată lumea”, fără să ofere exemple și fără ca guvernul să fi publicat pe undeva detaliile înțelegerilor cu OCDE privind aderarea României. Agenția va fi sub controlul premierului și șefului SGG (Marian Neacșu, de la PSD), iar angajații vor avea salarii mai mari cu 50% decât restul bugetarilor. Parlamentarii PNL au sărit ca arși, acuzând PSD că va controla nu doar companiile deținute de ministere, ci și firmele Consiliilor Județene și ale agențiilor de dezvoltare intracomunitară, formate din zeci de primării.

Și știm de ce, deși nu o spune nimeni răspicat, fiindcă acolo primează interesele firmelor de partid. Deputații PNL au amenințat că nu vor vota proiectul în caz că PSD nu va accepta eliminarea prevederilor care dau premierului, secretarului general al guvernului și șefului noii agenții putere absolută asupra conducerii companiilor de stat. Or, fără votul liberalilor, proiectul are șanse mici de a trece prin parlament, dat fiind că USR și AUR s-au pronunțat deja împotriva sa.

Sunt sigur că se va ajunge la un compromis, dar se înțelege de aici, cumva, că va urma o profesionalizare a managementului firmelor cu capital de stat? Nici vorbă, bătălia este pe bani, pe controlul fluxurilor de putere locală, regională și națională, pe influență politică și acces la resurse. OECD să facă bine să ne lase în pace cu mofturile sale, noi aici avem de împărțit funcții și bani, la asta nu ne întrece nimeni.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
16 °
73 %
0.9kmh
98 %
mar
16 °
mie
16 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...