joi, mai 23, 2024
AcasăEditorialO țară plină de sclavi. Și de iobagi - Cătălin MORARU, redactor...

O țară plină de sclavi. Și de iobagi – Cătălin MORARU, redactor șef

După ce l-a numit pe Ciolacu premier, președintele Iohannis a coborât de pe podium și a luat-o la fugă. A trebuit să strige după el, efectiv, șeful PSD, pentru a-l opri la făcut poze.

Nu a avut Iohannis vreo revelație despre cum o să-l privească alegătorii pe care i-a trădat sau cum o să fie considerată prestația sa de președinte de posteritate. A fost doar (încă) un moment jenant peste care șeful statului a vrut să treacă ceva mai repede.

Acum doi ani scriam că PSD e pe cale de dispariție. Dragnea era arestat, partidul în degringoladă, pierdea alegerile la scor, majoritatea miniștrilor lui Dragnea erau catastrofal de analfabeți, liderii locali erau total compromiși, cu câteva excepții, printre care și cea de la Botoșani a Doinei Federovici.

Doar că nu aflasem încă de pesedismul potențat al lui Iohannis. Nu a durat mult și ne-am lămurit, când au început să apară legi, inclusiv electorale, care ajutau PSD. Cu ajutorul liberalilor conduși de Ludovic Orban, nu trebuie să uităm asta, deși Orban ar vrea. Iar PSD a renăscut, acum a încălecat complet PNL, președintele tocmai a numit al treilea sau al patrulea prim ministru de la PSD, că le-am pierdut șirul.

Prima veste bună de când e premier Ciolacu este că a crescut PIB-ul țării cu 12 miliarde de lei. Peste noapte. Seara era 1591 de miliarde, dimineața, în programul de guvernare al PSD era 1603 miliarde. A crescut ca aluatul, așa cum cresc toate în programele de guvernare ale PSD.

Dar nu asta e noutatea, programele de guvernare nepuse în practică avem de când lumea. Nou e faptul că PSD o ia după AUR și în documente oficiale. Ciolacu introduce în programul lui de guvernare „patriotismul economic” și faptul că vrea ca românii să nu mai fie „sclavii moderni ai Europei”.

Ce înseamnă nu prea știe, cunoștințele dumisale economice fiind extrem de limitate, dar e amuzant că explică asta îmbrăcat cu haine de la Tommy Hilfiger, iar apoi pleacă în deplasări cu vreun Mercedes de coloana oficială.

Bineînțeles, George Simion supralicitează și spune că suntem „iobagii Europei” și nu mai producem nimic, o jignire îngrozitor de puturoasă pentru toți românii care lucrează în domeniul privat. La fel, pentru Simion, a cărui maximă realizare e că a fost șef de galerie, economia rămâne o mare taină, dar acesta e doar un detaliu care nu-l încurcă.

Acum, dacă membrii PSD și AUR se simt sclavi sau iobagi, este problema lor. Nu înțeleg de ce bagă și restul românilor în ciorba asta naționalistă pe care tot încearcă să o încălzească.

Motivația politică a PSD e limpede, vrea electoratul AUR, dar să treci așa ceva în documente oficiale este, după mine, o manevră prin care îndepărtezi toți oamenii normali, care mai au un pic de respect pentru propria persoană.

Sclavii Europei au primit de la UE peste 50 de miliarde de euro. Net. Așa stăpâni de sclavi să tot avem. Cu banii ăia s-au făcut multe. S-ar fi făcut mult mai multe dacă am fi vrut să luăm mai mulți bani, dar nu am vrut, că nu se puteau fura.

Drumuri, școli, aeroporturi, autostrăzi, puține câte avem, ba chiar și bisericile pe unde pupă icoane pesediștii tot cu bani europeni au fost renovate. La Botoșani avem o grămadă și  nu am văzut vreun pesedist, începând cu Doina Federovici sau Marius Budăi et comp, să se strâmbe când pupă icoane cu sârg, ca să îi vadă poporul.

Dincolo de discursul oficial, până una-alta, trăim în cea mai bună Românie din ultima sută de ani, pe cifre oficiale vorbind. Țara asta s-a dezvoltat, în ciuda faptul că vasta majoritate a celor care au condus-o sau o conduc sunt neputincioși intelectual și pun frână oricărei inițiative normale în guvernare.

Așa că dacă Ciolacu și ai lui au mentalitate de sclavi, măcar să se comporte ca atare. De exemplu, o să-l întrebăm pe ministrul Budăi, dacă după discuțiile cu omologii din diverse țări europene le spune că e sclavul lor sau măcar se simte sclav, să știm și noi. E greu să dăm de el, îl vedem numai când îl îmbracă Doina Federovici în ie și îl duce la biserică, dar poate avem noroc.

Important este să înțelegem cum am ajuns să privim dansul acesta cu senzația că suntem neputincioși, că nu putem face nimic.

Impresia asta că scena politică e ocupată de frăția PSD-PNL și respectivii fac ce vor pentru că, vezi bine, dacă nu îi votăm pe ei, vine Simion și trebuie să mergem la muncă înveliți în drapel, cântând cântece patriotice, e complet falsă. Încă.

Am ajuns aici pentru că foarte mulți români au renunțat, nu îi mai interesează. Ori când tu nu ești interesat de politică, politica devine foarte interesată de tine. Și un șmecher cu școală întârziată, care nu apare să fi avut vreo slujbă până la 37 de ani, după care s-a făcut politician ca să lucreze la stat, ajunge prim ministru. Precedat fiind de un Moș Teacă, ce nu putea termina propoziții simple, deci nu e mare diferență.

Cifrele seci spun cam așa. România are cel mai mare procent din Europa – 16% – de locuitori care află știrile de pe Tik-Tok. Ori dacă ajungi să afli ce se întâmplă în țară de pe Tik Tok, deja nu mai e nimic de comentat.

Apoi, conform unui studiu al Digital News Report, majoritatea covârșitoare a românilor (69%) evită în mod activ informațiile din presă. Adică șapte din zece persoane. Cele mai evitate subiecte sunt știrile de interes public major, adică  cele care ne-ar ajuta să luăm decizii corecte, să votăm în cunoștință de cauză etc. Știrile politice sunt evitate activ de 31% din români, 38% evită știrile cu războiul de la granița României, iar 36% știrile despre discriminare și drepturi civile.

Rezultatul e logic, am ajuns într-un moment în care o castă de nepricepuți a pus mâna pe tot și face legea.

Iar acum s-a făcut rotirea cadrelor (așa se spune corect, nu rotativă, rotativa e mașinăria aia care tipărește ziare). Și a ajuns premier un laș, care nu a avut curajul să vină pe funcție pentru că în țară erau greve, că nu a avut curajul să discute bărbătește cu oamenii. Numai pentru asta și nu ar fi trebuit să ajungă premier vreodată.

Deoarece grevele tot dinspre PSD veneau, asta să fie limpede. Pentru a folosi presiunea socială în negocierile cu liberalii. Numai că, cel puțin în cazul profesorilor, liderii au pierdut controlul asupra membrilor de sindicat. Dar s-a revenit la normal repede.

Însă numai din reacția politicienilor de la putere în timpul grevei profesorilor era simplu de  observat ce frică le este de români, de fapt. Dar nu prea mai are cine să observe.

Așa că au scăpat ușor, s-a revenit la afacerile obișnuite, cu o populație anesteziată, neștiutoare și nepăsătoare.

Iar un Marcel Ciolacu bucuros, declară senin inepții de genul „ a venit vremea să avem o Românie așa cum ne-o dorim”. Adică până acum nu ne-am dorit o Românie bună sau cum, nu îmi dau seama ce are în cap, dacă are ceva.

Probabil omul e sincer și ușurat, vorbește la propriu, că nu e vreun subtil. Se referă la faptul că el și ai lui pot face, în sfârșit, o Românie exact cum vor ei, Ciolacu et comp, nu cum vrem noi, restul, iobagii.

Că suntem sclavi și iobagi, așa este. Dar nu ai Europei, ci ai celor care ne conduc. Muncim, plătim impozite și taxe, pentru a asigura unui grup de oameni interesați doar de propria bunăstare acces nelimitat la resurse, salarii nerușinate, mașini, secretare, pensii speciale. Și culmea, ne și place.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
22.2 ° C
22.2 °
20.5 °
54 %
3.1kmh
23 %
joi
25 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Șefa CJ urmărește mulțumită evoluția colegului din PSD care vrea să o înlocuiască.

EDITORIAL

Acum ceva vreme, aflat prin oraș, m-am intersectat cu Dan Doboș. Dan Doboș rapsodul; țin să fac această precizare deoarece vreau să atrag atenția...

EPIGRAMA ZILEI

Unși pe față cu nămol, Și purtând  pe  cap prosoape, Plozii sunt în fundul gol, Iar mămicile aproape... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...