miercuri, mai 8, 2024
AcasăEditorial Actele la control - Cătălin MORARU, redactor șef

 Actele la control – Cătălin MORARU, redactor șef

Cinic vorbind, guvernul condus de Ciolacu are noroc că tragediile sunt așa dese în România. Nu avem timp să disecăm cum își omoară statul român cetățenii într-o anume situație, că apare o altă nenorocire, care o face uitată pe precedenta.

De când e Marcel Ciolacu premier am avut azile cu bătrâni schingiuiți, drogați care omoară oameni pe stradă, gravide care mor în spital cu medicul în camera de alături, explozii cu zeci de victime la stațiile GPL ale baronilor pesediști, iar accidente mortale cu drogați și/sau bețivi la volan. Și lista va continua, evident, că ce se întâmplă nu e „meritul” lui Ciolacu, e rezultatul a peste 30 de ani de eforturi de căpușare a statului de către membri de partid.

Da, România crapă din cauza căpușării administrative dusă la extrem. Un grup de oameni care s-a cățărat pe diverse scaune ale puterii, marea lor majoritate fără cunoștințe minimale în domeniile care lucrează, e responsabil de asta. Cum au ajuns acolo? Simplu, noi i-am votat.

Reacția statului în urma acestor tragedii inacceptabile este pe cât de previzibilă, pe atât de inutilă. Autoritățile române fac controale. După episodul cu bătrânii din azile au fost controlate stabilimentele respective la sânge și au primit amenzi pentru tot felul de tâmpenii. După accidentul făcut de un drogat s-au blocat șoselele că polițiștii făceau testări antidrog la toată lumea, chestie care, evident, nu a împiedicat accidente mortale similare în zilele următoare. După tragedia de la maternitate au început controale în toate spitalele din țară. După explozia de la Crevedia au controlat toate stațiile GPL din țară. Și gata, asta a fost tot.

Ați văzut cumva vreun raport despre situația generală din azilele de bătrâni, de exemplu? Să știm ce s-a găsit, care e situația etc. Nu ați văzut, pentru că nu există. La fel în celelalte cazuri. Abia au făcut un raport cu accidentul de la 2 Mai, pe care ministrul de interne l-a citit integral, cu mândrie, în conferința de presă, de ziceai că citește o nouă variantă a Constituției.

Și mai e un efect benefic al tragediilor cumplite din ultima vreme pentru guvernul pesedisto-liberal al lui Ciolacu. Nu mai vorbește nimeni de economie, suntem prea afectați emoțional de incapacitatea statului de a-și apăra cetățenii. Avem o inflație record, guvernanții nu vor să facă reformele promise cu pensii speciale și restul, banii din PNRR îi pierdem, asta înseamnă investiții oprite, autostrăzi neconstruite, la spitalele noi Rafila a și renunțat, deja am uitat că ar trebui să avem 25 de spitale nou construite sau refăcute în țară.

Prostia și nepriceperea se văd însă, chiar dacă presa de partid are grijă să ascundă mizeriile. Ciolacu s-a dus la Bruxelles să ceară o păsuire și alte chestii asemenea. Rezultate? S-a întâmplat așa: membrii Comisiei Europene nu au fost de acord cu amânarea reformei pensiilor și a salarizării, au subliniat că economia se duce de râpă pentru că guvernul protejează clientela politică și au râs, efectiv, când au auzit motivul invocat de Ciolacu pentru situația grea a României. A zis premierul că i-am ajutat mult pe ucraineni, de aia e greu.

Doar că Uniunea Europeană a dat o poală de bani pentru refugiați, bani din care statul român a cheltuit doar 13%. Adică i-am ajutat de n-am mai putut. Atâta poate premierul de Buzău, șeful celui mai mare partid din România. A rămas la nivel de minciuni infantile ca pentru doamna învățătoare. Apoi s-a întors în țară și a declarat victoria, deși a obținut doar hohote de râs în urma intervenției sale.

Ce ne așteaptă? În primul rând, alte tragedii care ne vor îngrozi, statul român nu mai are capacitate administrativă de reacție. Apoi, e limpede că partidele mainstream nu se vor reforma, nu au deloc intenția asta, vedeți cazul managerului de la Spitalul Județean care a fost numit ieri director la o altă instituție. Că doar nu renunță partidul la specialiști așa ușor.

În consecință, pe măsură ce se va deteriora și situația economică, vom avea de-a face cu mișcări sociale. La Crevedia oamenii au luat cu asalt primăria, la Botoșani manifestanții i-au determinat pe decidenții politici să acționeze rapid, să recunoască faptul că au greșit numind un politruc la conducerea spitalului. Ceea ce e o premieră, din câte știu eu.

Astfel de nemulțumiri exprimate în stradă se vor înmulți, românii se simt răniți și păcăliți și încep să înțeleagă că stau pe marginea prăpastiei. Astfel de mișcări civice au mai fost prin alte țări. Rămâne să vedem cine va capitaliza toate aceste nemulțumiri, pentru că pericolul extremismului populist și al naționalismului este după colț. Iar guvernanții sunt repetenți și la comunicare, nu doar la guvernare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.6 ° C
16.6 °
12.7 °
57 %
2.7kmh
100 %
mie
14 °
joi
16 °
vin
19 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...