spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăInternaționalUcraina începe faza a doua a contraofensivei

Ucraina începe faza a doua a contraofensivei

Kievul aruncă în luptă soldaţii instruiţi în vest şi mare parte a armamentului primit de la occidentali.

 

Oficialii ucraineni au informat Washingtonul despre începerea unei noi faze a contraofensivei și obiectivul principal al acesteia, potrivit The New York Times, care citează surse oficiale. În noaptea de miercuri spre joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj video, că armata sa a avut „rezultate foarte bune pe front” și că „vor urma detalii”. Doi oficiali ai Pentagonului, au declarat pentru The New York Times că direcția principală a contraofensivei ucrainene este în prezent în sud-est și că Ucraina va desfășura acum mii de soldați antrenați de Occident, care nu au fost până acum trimiși pe front.

Reprezentanții Kremlinului din teritoriile ocupate au susținut această relatare, raportând atacuri constante de-a lungul frontului de sud și lupte intense cu trupele ucrainene antrenate de Vest, echipate cu tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley.

Evgheni Balitski, lider prorus din regiunea Zaporojie, a susținut că soldații ucraineni au sporit bombardamentele în zona ocupată de ruși a regiunii.

”Acesta este marele test”

Oficialii ucraineni și-au informat omologii americani că forțele sale vor să înainteze în sud, cu scopul de a trece prin câmpurile minate și fortificațiile Rusiei în drum spre orașul Tokmak. Dacă va avea succes, următorul lor obiectiv ar fi Melitopol, situat lângă coastă, au declarat surse pentru The New York Times, potrivit Kyiv Independent.

„Acesta este marele test”, a spus un oficial american, citat de The New York Times. Obiectivul este de a tăia puntea terestră dintre Ucraina și Crimeea ocupată de ruși, sau cel puțin de a face progrese suficiente pentru a avea o poziție de tragere mai bună spre bazele rusești din Crimeea.

Cronologia estimată, așa cum a fost transmisă de oficialii ucraineni oficialilor de la Washington, sugerează că noua operațiune ar putea dura una până la trei săptămâni. Forțele ucrainene avansează, iar situația de pe front „nu este în impas”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, miercuri. El a adăugat că numai armata ucraineană poate comenta cu exactitate progresul actual al operațiunii. În cadrul aceluiași briefing de presă din 26 iulie, Kirby a confirmat , de asemenea, că piloții ucraineni urmează să fie instruiți cu avioanele de luptă F-16 în Danemarca și România, în timp ce Marea Britanie oferă lecții de limba engleză pentru a putea opera avioanele fabricate din Vest. „Datele, locațiile, durata programului, toate acestea sunt încă în curs de rezolvare”, a adăugat Kirby.

 Zelenski a vizitat Dnipro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o actualizare despre contraofensiva Ucrainei. „Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţie. Etapele sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”, a mai spus Zelenski.

Acesta nu a oferit alte informații despre contraofensivă, însă în noaptea de miercuri spre joi a vizitat orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei, în apropiere de linia frontului. Zelenski a spus că el, comandanții militari și oficialii guvernamentali au discutat despre situația de pe câmpul de luptă, aprovizionarea cu muniții pentru trupe și cum să întărească apărarea antiaeriană.

Rusia admite că operațiunile Ucrainei s-au intensificat

Președintele rus Vladimir Putin pare să fi recunoscut ieri progresele ucrainene pe linia frontului, spunând că operațiunile militare ale Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile, relatează Sky News.

Cu toate acestea, el pretinde că Ucraina nu a reușit să câștige teren pe niciun front.

Kievul a rămas tăcut cu privire la ceea ce se întâmplă. Analiștii militari occidentali au declarat că o contraofensivă „semnificativă” a trupelor ucrainene a străpuns ieri pozițiile defensive rusești din sud.

Separat, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene continuă ceea ce a numit atacuri „fără succes” pe mai multe fronturi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.6 ° C
12.6 °
8.2 °
81 %
1.2kmh
2 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
22 °
sâm
21 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...