spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTPuhoi de posturi de bugetari scoase la concurs

Puhoi de posturi de bugetari scoase la concurs

Valul de angajări în instituţiile publice ia proporţii în an electoral, iar la Botoşani se caută mai mulţi oameni ca oricând.

 

Azi este ultima zi în care se mai pot depune cereri de înscriere la Prefectură şi Consiliul Judeţean pentru cele aproape o mie de posturi scoase la concurs de instituţiile bugetare. Posturile sunt disponibile la Prefectură şi instituţiile subordonate, dar şi la Consiliul Judeţean şi primării. Conform unor surse, aceste posturi au fost păstrate intenţionat neocupate pentru a putea fi oferite, în urma unor aşa zise concursuri, clientelei de partid de la care se aşteaptă mobilizare maximă începând cu alegerile europarlamentare. Reporterii noştri au pus mâna pe o listă cu câteva dintre posturile scoase la concurs.

 

Astfel, Consiliul Judeţean angajează:

– 5 x curier documente, studii medii, cu salariu lunar brut de 5.480 de lei, la care se adaugă sporurile (15% spor de lucru în condiţii grele şi 15% spor de periculozitate). Activitatea constă în transportarea documentelor, în medie o dată pe oră, între birouri, astfel încât funcţionarii să nu fie întrerupţi din activităţile importante pe care le desfăşoară.

– 4 x asistent liftier, studii medii, salariu lunar brut 6.250 de lei. Aceştia vor sta în faţa liftului, la fiecare etaj, ajutând la deschiderea uşilor sau la coborârea/urcarea persoanelor cu handicap în siguranţă.

Prefectura organizează concurs pentru fiecare primărie din judeţ, centralizat, pentru următoarele posturi:

– 74 posturi de şef birou recensământ animale (conform Legii 205/2004, toţi cetăţenii trebuie să declare la primărie sau asociaţie animalele de apartament, pentru impozite suplimentare). Postul este plătit cu un salariu brut de 10.530 lei/lunar, la care se adaugă sporuri. Activitatea presupune studii medii sau superioare şi constă în conducerea biroului proaspăt înfiinţat.

– 296 posturi de inspector recensământ animale, studii medii, salariu brut 7.425 lei/lunar plus sporuri, având ca atribuţii depistarea tuturor cetăţenilor care cresc animale de companie sau pentru consum, în vederea impozitării.

– 74 posturi inspector şef birou pentru relaţia cu pensionarii, studii medii sau superioare, salariu brut 10.530 lei/lunar, fără sporuri, acordă audienţe pentru pensionari.

– 148 inspectori birou pensionari, 7.425 lei/lunar, fără sporuri, studii medii, se deplasează la domiciliul pensionarilor pentru a le consemna nevoile şi problemele.

– 76 posturi şef compartiment relaţii interumane, studii medii sau superioare, 10.530 lei/lunar, fără sporuri – având ca atribuţii să consemneze părerile celor care vin la Prefectură, primării sau la Consiliul Judeţean şi dacă sunt sau nu mulţumiţi de funcţionari.

– 76 posturi de inspector relaţii interumane, studii medii, salariu brut 7.425 lei/lunar plus sporuri, aflat în subordinea şefului de compartiment.

– 76 posturi de inspector monitorizare stare de sănătate, studii medii, salariu brut 7.425 lei/lunar plus sporuri, întocmeşte rapoarte zilnice despre condiţiile de muncă, igienico-sanitare şi cu cine lipseşte de la serviciu, pe caz de boală şi le înaintează la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

– 74 posturi inspector coeziune la locul de muncă – coeziunea fiind tema preşedinţiei României la UE, înfiinţarea postului este obligatorie, studii superioare sau medii, salariu net echivalent cu 2.850 euro, se va ocupa de evenimente mondene şi team-building-uri, preferabil în staţiuni din ţară şi străinătate, pentru creşterea coeziunii între funcţionarii publici.

Primăria Botoşani, pe lângă posturile scoase la concurs, centralizat, de Prefectură, mai scoate la concurs cinci posturi de inspectori stare vegetaţie, salariu brut 7.250 lei, care vor supraveghea starea de germinare şi vor urmări dezvoltarea plantelor. Deşi există un birou în primărie care se ocupă de asta, primarul Flutur a motivat că mai e nevoie de angajaţi, pentru a nu pierde titlul de oraş verde.

Opoziţia critică valul de angajări cu jumătate de gură

 

Toate aceste posturi, finanţate din banii de la buget, sunt evident sinecuri politice, a declarat un şef din PNL sub protecţia anonimatului, deoarece, neoficial, speră să obţină şi pentru partidul său o parte dintre ele.

În replică, şefii instituţiilor care organizează concursurile spun că acestea vor fi transparente şi se poate înscrie absolut oricine, dar pentru că se aşteaptă la un număr record de cereri de înscriere, actele respective se vor primi direct la portarii Consiliului Judeţean, Prefecturii respectiv Primăriei. De asemenea îi sfătuiesc pe cei care depun cereri să ceară neapărat şi o recipisă pentru a dovedi, în eventualitatea că nu sunt contactaţi pentru concurs, că au depus cererea de înscriere.

De precizat că guvernul tocmai a contractat un împrumut extern record, de trei miliarde de euro, plătibil în 30 de ani, pentru plata salariilor acestor noi slujbe la buget.

 

– Viorel SURUGIU

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...