spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPagube uriaşe din cauza furtunilor

Pagube uriaşe din cauza furtunilor

Natura dezlănţuită de la începutul lunii a lăsat pagube uriaşe în judeţ, nouă comune şi un oraş fiind cel mai grav afectate. Ieri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Dan Şlincu a prezentat raportul final al comisiilor de evaluare a pagubelor. Din acestea reiese că furtuna de acum o săptămână a făcut pagube de 15,13 milioane de lei (n.r. – peste trei milioane de euro), cea mai mare parte în domeniul agricol. Dar au fost afectate şi infrastructura rutieră (peste 660.000 de lei), locuinţe şi alte clădiri. Pagubele, la această din urmă categorie se ridică la aproximativ 150.000 de lei.

 

Ogoare puse la pământ

 

În domeniul agricol au fost afectate aproximativ 10.000 de hectare, valoarea totală a pagubelor fiind de peste 14 milioane de lei (n.r. – peste trei milioane de euro).

Cele mai afectate au fost ogoarele din comuna Dângeni. Aici, peste 2.600 de hectare au fost distruse în proporţie de până la 82%, valoarea pagubelor fiind de peste 4,1 milioane de lei. O situaţie cruntă s-a înregistrat şi la Ştefăneşti, unde peste 1.850 de hectare de teren agricol au fost devastate de urgiile naturii. Aici, comisiile de inventariere a pagubelor au estimat distrugerile la aproximativ 3,2 milioane de lei.

Şi la Dobârceni, vremea a lăsat în urmă imagini apocaliptice. Aici, culturile au fost afectate în proporţii cuprinse între 55%-90% pe o suprafaţă de 1.400 de hectare. Valoarea distrugerilor ar fi de aproximativ 2,7 milioane de lei.

Nici la Ungureni situaţia nu este mai roz, furtuna punând la pământ culturi de pe 1.550 de hectare, a căror valoare estimată este de  2,2 milioane de lei.

Pagube la culturile agricole s-au mai înregistrat şi la: Mihălăşeni – 810 hectare (930 de mii de lei), Vlăsineşti – 700 de hectare (815 mii de lei) şi Ripiceni (250 de hectare) – 320 de mii de lei.

 

Drumuri distruse de ape

 

Mai grav e că furtuna a distrus şi infrastructură rutieră, care şi aşa este destul de proastă. Potrivit comisiilor de inventariere constituite din ordin de prefect, au fost afectaţi 18 kilometri de drumuri comunale şi săteşti, valoarea pagubelor ridicându-se la peste 600.000 de lei. De asemenea, s-au înregistrat pagube şi la şase podeţe, în valoare de aproximativ 60.000 de lei. Cele mai grav afectate au fost drumurile din comunele Truşeşti şi Ibăneşti, aici pagubele ridicându-se la 270.000 de lei, respectiv 250.000 de lei. Drumuri şi podeţe au mai fost afectate şi în Ştefăneşti şi Dângeni.

 

Peste o sută de locuinţe afectate

În aceste două unităţi administrative s-au înregistrat însă pagube mai mari în gospodăriile oamenilor sau la obiectivele socio-economice din zonă. Astfel, în Dângeni au fost avariate 51 de locuinţe, două blocuri, două anexe gospodăreşti şi cinci obiective socio-economice. Valoarea totală a pagubelor a fost stabilită la peste 116.000 de lei.

În oraşul Ştefăneşti, furtuna a avariat 40 de locuinţe, două anexe gospodăreşti şi cinci obiective socio-economice, valoarea distrugerilor ridicându-se la peste 43.000 de lei.

Locuinţe au fost avariate şi la: Ungureni (patru locuinţe – valoarea pagubelor fiind de peste 20.000 de lei), Truşeşti (trei case avariate şi două obiective socio-economice – valoarea pagubelor fiind de aproape 19.000 lei), Dobârceni (patru case şi un bloc – pagube estimate la peste 14.000 de lei) şi Gorbăneşti (un obiectiv socio-economic – 3.500 de lei).

„Vom iniţia împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre de guvern în vederea acoperirii, pe cât posibil, a pagubelor produse de furtună”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Mai grav este că aceste pagube se adaugă celor provocate de capriciile vremii pe parcursul lunilor mai şi iunie. Atunci, inventarierile făcute de comisiile numite de prefect au stabilit un nivel al distrugerilor de peste 2,5 milioane de euro, ceea ce ridică nivelul pagubelor făcute de furtuni în această vară la peste 5,5 milioane de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...