APIA plătește subvențiile la motorină restante încă de anul trecut

0

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani a început plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, aferentă perioadei 1 aprilie – 30 iunie 2019. Este vorba de a doua tranșă aferentă trimestrului II, reprezentând 47,33%. De asemenea a început să se plătească subvenția la motorină și pentru trimestrul III (1 iulie – 30 septembrie 2019).

Este vorba de accizele pentru 4,3 milioane de litri de motorină, în valoare de aproximativ 8,17 milioane de lei (n.r. – aproximativ 1,7 milioane de euro). Peste 97% din bani vor intra în conturile agricultorilor din sectorul vegetal. Aceștia vor încasa 7,93 de milioane de lei. Zootehniștii vor primi 207 mii lei, iar pentru sectorul de îmbunătățiri funciare se vor plăti 34 mii de lei.

La finalul lunii noiembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţa, la Botoşani, că ajutorul de stat pentru motorină nu a fost plătit decât pentru primul trimestru al anului trecut. Astfel, neplătind subvențiile pentru celelalte trimestre, în condițiile lipsei crunte de fonduri, guvernul PSD a menținut și pe spinarea fermierilor deficitul bugetar în limitele convenite cu autoritățile europene, exact pe același principiu al amânării rambursărilor de TVA. „Am constatat că ajutorul de stat pentru motorină nu a fost plătit din trimestrul I. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plată pentru trimestrul II şi trimestrul III. S-a plătit doar trimestrul I. Deci, 392 de milioane de lei restanță”, a afirmat Oros.

Întrebat dacă există fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a răspuns: „Ne vom îngriji să existe. Acum nu există”. Cu toate că plățile nu au mai fost făcute până la sfârșitul anului trecut, deficitul de la finalul anului trecut s-a ridicat la 4,6%, mult peste limitele impuse de organismele financiare internaționale, iar bugetul construit în acest an ia în calcul un deficit de 3,6%, motiv pentru care România va intra, peste două săptămâni, în procedura de deficit excesiv, care ar putea atrage penalități din partea UE.

Deja ai votat!
se încarcă...