spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCreșterea cu 15 bani a ministrului Energiei s-a transformat în 50 de...

Creșterea cu 15 bani a ministrului Energiei s-a transformat în 50 de bani (video)

Scumpirea anunţată ieri de ministrul Energiei, Virgil Popescu, de 15 bani la carburant a fost de fapt o majorare de aproape 50 de bani per litru.

Astfel, astăzi, singura stație care a păstrat prețurile de azi-noapte a fost Rompetrol. La polul opus, Mol a crescut prețurile de la 7,56 benzina și 7,66 motorina, miercuri seară, la 8,36 benzina respectiv 8,96 motorina, joi dimineaţă. Spre amiază preţul a scăzut din nou ajungând la 7,96 benzina şi 8,21 motorina. La OMV ieri benzina costa 7,56 de lei per litru, iar motorina 7,66. Astăzi preţurile au ajuns la 7,96, respectiv 8,16 lei. La Petrom preţurile au crescut de la 7,46 benzina şi 7,56 motorina la 7,99 per litru la ambele. La Sokar, ieri, benzina şi motorina costau 7,49 de lei, respectiv 7,54 de lei per litru, în timp ce azi preţul a ajuns la 7,84, respectiv 7,94 de lei.

La unele benzinării din oraş, chiar şi astăzi erau cozi, cu precădere la cele unde preţurile erau mai mici.

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autorităţile spun că nu sunt probleme cu stocurile 

Reprezentanții Guvernului au anunțat ieri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.

Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării. Aplicația este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Reamintim că autoritatea de concurență a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, 6 companii de distribuție a carburanților (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016.

De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Isterie pornită de la o benzinărie din Beiuş

O poză publicată pe rețelele de socializare, cu prețul la carburant într-o stație peco din Beius, a creat o adevărată isterie la pompele de carburant în stațiile peco din tot județul.

Botoșănenii au luat cu asalt benzinăriile de după-amiază până târziu în noapte, iar unele stații de carburanți, pentru a profita de afluxul mare de clienți, măreau prețul de la o oră la alta. Asta nu i-a oprit pe botoșăneni să stea la cozi interminabile, ba din contră, să se adune și mai mulți.

Spre seară, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ieșit public și a dat asigurări că prețurile nu vor crește mai mult de 15 bani pe litru în perioada următoare.

„Nu au niciun motiv să fie îngrijorați, deoarece nu o să fie prețuri de 9-10-11 lei. Am vorbit cu reprezentanții marilor lanțuri de benzinării și nu se pune problema unei crize de carburanți. Am o singură informație, vor crește prețurile cu 15 bani. Nu vorbim de prețurile care au apărut pe rețelele de socializare. Oamenii nu au de ce să stea la coadă, nu vor crește prețurile cât s-a. E un fake news care are rolul de a destabiliza lucrurile”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție televizată.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...