spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalDe azi se scumpesc produsele în recipiente de plastic, sticlă, metal. Cum...

De azi se scumpesc produsele în recipiente de plastic, sticlă, metal. Cum vă puteţi recupera banii

Începând de astăzi, 30 noiembrie, celor care cumpără băuturi ambalate în recipiente din sticlă, plastic sau metal care poartă însemnul “ambalaj cu garanţie”, fie că este suc, apă, bere, vin, spirtoase (ori alte băuturi alcoolice şi non-alcoolice), li se va reţine şi o “garanţie” de 50 de bani, pe care o vor primi înapoi doar după ce vor returna ambalajul gol. Cumpărătorul se poate duce la magazinul de unde a fost schiziţionat produsul, dar poate fi predat şi la un alt comerciant înscris în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), sistem care intră în vigoare de la sfârşitul acestei luni. Adică azi, 30 noiembrie.

Vorbim despre recipiente cu un volum cuprins între 0,1 şi 3 litri, însă, pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, după cum spuneam anterior. Pe lângă logo, o altă modalitate de identificare a ambalajelor SGR este informatic, practic un cod de bare existent pe recipient, care va fi scanat de aparatele echipamentelor inteligente de colectare, pe care le vedem de regulă amplasate în supermarketuri.

Pe scurt, dacă acum aveţi strânse acasă mai multe sticle din plastic, spre exemplu, nu puteţi merge cu ele astăzi la magazin ca să primiţi garanţia de 50 de bani pe fiecare sticlă dacă acestea nu au pe ele inscripţiile SGR, adică acel logo “ambalaj cu garanţie” şi/sau codul de bare. De precizat că în sistemul SGR nu intră categorii de plastic cum ar fi recipiente pentru lactate, oţet sau ulei.

Recipientele trebuie să fie în stare bună

Ca să fie primite înapoi, recipientele trebuie să fie în stare bună: eticheta intactă, ambalajul curat, şi să aibă capac, altfel riscaţi să vă întoarceţi tot acasă cu ele, pentru că aparatele de colectare vor putea respinge ambalajul în cazul în care nu este conform. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, adică acei 50 de bani, fără să fie nevoit să prezinte bonul fiscal. Clientul va primi sub formă de voucher contravaloarea garanţiei, care va fi scăzută din valoarea cumpărăturilor făcute în acel magazin, dar se poate opta şi pentru primirea valorii în bani. Atenţie: aceste vouchere SGR se acceptă doar la comerciantul de la care le-aţi primit, deci nu puteţi să le folosiţi şi la un alt magazin.

Ce este important de reţinut este că, începând de astăzi, comercianţii de băuturi sunt obligaţi să termine stocurile vechi în termen maxim de 6 luni, adică până pe data de 29 iunie anul viitor. Ulterior nu vor mai putea comercializa stocuri vechi de ambalaje care nu prezintă inscripţiile SGR, fiind interzis. Cât priveşte stocurile noi venite de la producători în acest interval de timp, pentru ambalajele SGR vor trebui să prezinte înscripţiile specifice şi vor fi semnalate la raft prin menţionarea preţului cu garanţie.

Drept urmare, pe rafturile magazinelor vor apărea treptat astfel de ambalaje.

Toţi comercianţii care vând băuturi în ambalaje SGR, indiferent de dimensiunea suprafeţei de vânzare, vor avea obligaţia să organizeze puncte de returnare, asta pentru a oferi consumatorilor accesibilitatea la sistem prin posibilitatea de a returna facil ambalajele şi de a-şi recupera garanţia, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, comercianţii vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcţie de fluxul de consumatori al fiecăruia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...